Vijesti iz Vlade

SEKRETAR MAĐARSKOG PARLAMENTA U POSJETI TUZLANSKOM KANTONU

Jučer je u posjeti Tuzlanskom kantonu boravio parlamentarni zastupnik i sekretar Parlamenta Mađarske Josef Moring. Ovom prilikom zastupnik Moring sastao se sa zvaničnicima Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla.Prilikom susreta sa premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem, predsjednikom Skupštine TK Slađanom Ilićem, te načelnikom Općine Tuzla Jasminom Imamovićem razgovarano je o mogućnostima saradnje na polju poljoprivrede, turizma i izgradnji infrastrukture. Domaćine su naročito zanimala mađarska iskustva vezana za ulazak i opstanak ove zemlje u Evropsku uniju, a poseban akcenat stavljen je na turizam, obzirom da obje regije imaju značajne potencijale. Premijer Čaušević je goste iz Mađarske upoznao sa potencijalima Tuzlanskog kantona, ali ih i informisao o investicijama koje će u narednom periodu biti plasirane na područje našeg kantona, a koje iznose preko jedne milijarde Konvertibilnih maraka.

 

{gallery}VLADA/SAOPSTENJA/2012/10/12{/gallery}Nakon sastanka sa premijerom Čauševićem i predsjedavajućim Skupštine Slađanom Ilićem, gosti iz Mađarske su u društvu ministrice razvoja i poduzetništva TK Dijane Bilanović obišli prostorije Bosfam-a, te se u razgovoru sa članicama ovog društva upoznali sa aktivnostima koje ova nevladina organizacija provodi na polju očuvanja kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, posebno kada su u pitanju rukotvorine. Obzirom da je i Mađarska zemlja koja cijeni kulturu rukotvorina, jučerašnji sastanak je iskorišten kako bi se članice Bosfama povezale sa sličnim udruženjima u Mađarskoj, a što bi u konačnici trebalo da rezultira zajedničkim projektima. Sastanku u Bosfam-u prisustvovali su i predstavnici Udruženja starih i umjetničkih zanata.

 Nakon obilaska Bosfam-a, gospodin Moring je sa ministricom Bilanović posjetio Regionalnu agenciju za razvoj, NERDA. Direktor agencije Enes Drljević je sa saradnicima gostima iz Mađarske prezentirao rad i ciljeve agencije. Posebno je predstavljen energetski potencijal Tuzlanskog kantona i regije, pregled najvažnijih industrijskih sektora, kao i faktore razvoja našeg kantona.

U okviru svog boravka u Tuzlanskom kantonu Sekretar Parlamenta Mađarske prezentirao je dobre i loše strane ulaska njegove zemlje u Evropsku uniju, a koje bi mogle pomoći napretku ka evropskim integracijama naše zemlje, te iskazao optimizam u pogledu buduće saradnje koja bi se mogla razviti na polju poljoprivrede, turizma i u oblasti infrastrukture.
Već prilikom prve posjete postalo je jasno da se neće stati na ovoj posjeti, te da će se u narednom periodu raditi i na pokretanju konkretnih projekata.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

 

Vi ste ovdje: Početna Vlada Rad Vlade SEKRETAR MAĐARSKOG PARLAMENTA U POSJETI TUZLANSKOM KANTONU