Vijesti iz Vlade

Da li je moguce da je zakonski odobreno da jedn auto-mehanicar za 12 mjeseci dobije zvanje Med. tehnicara i da odmah po zavrsetku prekvalifikacije dobije i mjesto za staziranje, a redovni ucenici cekaju po 5 i 6 godina?

Vaše ime: Halida Jahic
Vaše pitanje: Postovani Ministre, Vec prije nego su se dogodili nemiri u nasem Kantonu,imala sam potrebu da postavim vasem ministarstvu jedno pitanje, ali eto Vlada je smijenjena pa sada sam primorana Vas da pitam, a Vi vjerovatno nemate nista sa ovim sto zelim reci.


Naime,kada je u pitanju srednja Medicinska skola,kao i sva zanimanja vezana za Medicinu,koliko je meni poznato,ta zvanja (Medicinska sestra i sva ostala zvanja tehnicara u Srednjoj Med. skoli,kao i Dr,Specijalista itd) se nikada nisu mogla prekvalifikacijom koja traje od 6 do 12 mjeseci steci.Sama sam studirala Visoku Zdravsvenu, a srednju Med. sam zavrsila. Ako je moguce steci znanje jedne Med. sestre tehnicara za 6 mjeseci,pa zasto smo onda svi mi isli 4 godine u skolu? da li je moguce da je zakonski odobreno da jedn auto-mehanicar za 12 mjeseci dobije zvanje Med. tehnicara i da odmah po zavrsetku prekvalifikacije dobije i mjesto za staziranje, a redovni ucenici cekaju po 5 i 6 godina? Ne samo Auto-mehanicari,nego kuhari,snajderi,te sve struke koje kad je upis u redovno skolovanje ne zadovoljavaju prosjekom ocjena ,te moraju da upisu zanat. Recite mi molim Vas sta cemo sa tolikim priucenim Med. osobljem,da li cemo im dozvoliti da nas lijece i njima dati zivot u ruke ili cemo ih pak poslati sve u inostranstvo da ponizavaju sve one koji su nesto i naucili iduci u skolu i radeci u bolnici. Ovo sto se u Gradaccu u Srednjoj Mjesovitoj skoli desava,ovo nije normalno,proizvode kadrove za koje se ne zna gdje ce i sta ce,redovni su na birou za zaposljavanje i ne mogu da ostaziraju i na bilo koji nacin se uposle,dok nam poljoprivredna struka, auto-mehanicari Itd.staziraju u bolnici i dobijaju radna mjesta, a uslov je samo da je pripadnik SDP stranke.Roditelji su ogorceni cija djeca idu u skolu i oni cija su godinama na birou za zaposljavanje.Nemojte dozvoliti da nam Sociolog radi kao Neuropsihijatar,samo zato sto je supruga pomocnika Nacelnika i jos mnogo,mnogo toga. Molim Vas da poduzmete nesto da se to dalje bar u zdravstvu ne cini,jer mi u Gradaccu uskoro necemo imati gdje se obratiti ako se razbolimo. sprijecite ovo kao covjek koji je i sam Doktor i Specijalista i zna sta je Medicina,da to nije lim ili stof koji se moze namirit,da se radi o zivotima ljudi.Sada sam se sama obratila, ali sam svaki dan sa ogorcenim gradjanima koji ce na kraju morati sami rijesiti ove nepravde. Jos jednom Vas molim da se raspitate i utvrdite nepravilnosti kao i da zabranite ovakve radnje. Narodu je dosta vodja sa kupljenim diplomama i onih koji nemaju veze i mijesaju politiku u sve. U Medicinu i zdravstvenu zastitu gradjana i zivote nase djece nedajte mijesati politiku.
Srdacan pozdrav iz Gradacca.
Halida Jahic

 

Odgovor: Postovana,

Uvjerenja o položenom stručnom ispitu mogu se podići u Ministarstvu zdravstva svakim radnim danom od 7,30 do 16.00 sati.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv

 

Vi ste ovdje: Početna PITANJA-ODGOVORI Odgovori na pitanja - Ministarstvo zdravstva Da li je moguce da je zakonski odobreno da jedn auto-mehanicar za 12 mjeseci dobije zvanje Med. tehnicara i da odmah po zavrsetku prekvalifikacije dobije i mjesto za staziranje, a redovni ucenici cekaju po 5 i 6 godina?