Ministarstvo osiguralo sredstva za nabavku kolica za ratne vojne invalide sa paraplegijom

Postupak i realizacija prava na kolica za invalidne osobe i higijensko – sanitetski materijal bili su tema dananjšeg sastanka Ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fahrudina Skopljaka sa članovima Saveza ratnih vojnih invalida TK-a, ratnim vojnim invalidima 100 posto I grupe invaliditeta, osobama s paraplegijom.

RVI 08 05 2015„Mi smo prije mjesec dana održali sastanak s ratnim vojnim invalidima, paraplegičarima. Oni po odlukama Ministarstva imaju pravo na kolica svake četiri godine, a na prethodnom sastanku su nam ukazali da oni ne mogu kupiti kolica za 3.000KM, koliko je bilo učešće Ministarstva za boračka pitanja. Imajući to u vidu predložili smo, a Vlada TK je prihvatila da ove godine učešće Ministarstva za nabavku kolica za RVI bude 5.000 KM" rekao je ministar Skopljak i dodao da su ratni vojni invalidi paraplegičari danas pozvani da bi im se dala uputstva o nabavci kolica.
U Budžetu Tuzalnskog kantona za ovu godinu Vlada TK-a je za nabavku kolica za invalidne osobe izdvojila 145.000 KM, s obzirom na to da na području TK-a ima 29 osoba s paraplegijom. Osim toga postoji i program za paraplegiju, kojim se izdvaja 300.000 za nabavku higijensko-sanitetskih materijala za njihove potrebe - naglasio je Skopljak.
Ratni vojni invalid Sead Klepić, član Saveza ratnih vojnih invalida TK-a, izrazio je zadovoljstvo zbog ovakvog čina Ministarstva, te naglasio da je za korisnike ove pomoći jako važno da prvi put sami mogu birati kolica koja odgovaraju njihovim potrebama.
Na sastanku je dogovoreno i da će Ministarstvo za boračka pitanja, kao i do sada punu pažnju posvećivati zbrinjavanju ratnih vojnih invalida osoba sa paraplegijom, te u skladu sa njihovih potrebama raditi na poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja i potreba.

Osim ministra Skopljaka, sastanku su prisustvovali i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović i ovlašteni ljekar koji prati zdravstveno stanje ovih osoba.

 

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15