Slab interes za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Prezentacija programa i projekata Federalnog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji se odnose na korištenje sredstava u cilju prekvalifikacije i lakšeg zapošljavanja invalidnih osoba, bila je tema jučer održanog sastanka kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za boračka pitanja TK, JU Služba za zapošljavanje i Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Fond 21 10 2015„Najveći problem je nepoštivanje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u dijelu koji se odnosi na uplatu posebnog doprinosa. Svi poslodavci koji zapošljavaju više od 15 osoba , dužni su zaposliti jednu osobu sa invaliditetom, u suprotnom na račun Fonda dužni su uplatiti 25% prosječne plate u FBiH, dok su oni koji upošljavaju manje, dužni uplatiti 0,5%. U FBIH od ukupno 40.000 privrednih subjekata samo njih 230 uplaćuju ovaj doprinos" istakao je direktor Fonda Ahmet Bajić.
Ipak Fond raspolaže sa oko 8 miliona KM godišnje, a dijelom se finansira iz Budžeta FBiH. Također, svi Zavodi za zapošljavanje dužni su uplatiti 5% od ukupnog iznosa sredstava predviđenih za politike aktivnog zapošljavanja.
Tim sredstvima ove godine je na prvom javnom pozivu uposleno 250 osoba sa invaliditetom, a do kraja godine posao će dobiti još toliko.
Ipak svi prisutni složili su se da nisu zadovoljni zainteresiranošću poslodavaca za zapošljavanje invalidnih osoba.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15