Obilježena 29. godišnjica otpora u Pirićima kod Bratunca

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona sa ministrom za boračka pitanja Fedahijom Ahmetovićem, ministricom pravosuđa i uprave Unom Harčin, ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdanom Karadžinom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidinom Smajlovićem prisustvovala je obilježavanju 29. godišnjice otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu u Pirićima kod Bratunca.

PIRICINa spomen-obilježju je polaganjem cvijeća odata počast za 194 stanovnika koji su ubijeni u toku agresije na BiH uz podsjećanje na početak agresije i pružanje otpora stanovnika ovog kraja. Ovom je prilikom još jednom naglašeno su ovdje mali ljudi pobijedili zlo, boreći se za čast a ne za priznanja.

Ministar Ahmetović naglasio je da je i na ovaj način Tuzlanski kanton potvrdio svoju privrženost i opredjeljenost povratnicima, koje su bile izražene i 1992. godine kada je TK bio utočište za mnoge podrinjske porodice.

„Vlada Tuzlanskog kantona došla je odati priznanje svima onima koji su se borili na ovom dijelu BiH", kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović i istaknuo da je „danas 29. godišnjica čete „Pirići", jedinice koja se godinu dana borila u potpunom okruženju i dala veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine".

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska koji je naglasio da je važno da preživjeli svake godine obilježavaju dane tokom kojih su protjerani i u kojima su počinjeni teški masovni zločini.

U okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu" obilježena je godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom i u bratunačkim naseljima Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna