Značajne isplate socijalnih davanja, boračkih prava i podrške poljoprivredi

Ministarstvo finansija započelo je isplatu brojnih oblika podrške i pomoći. Naime, zbog nešto kasnijeg usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za ovu godinu i potrebe donošenja Odluke o utvrđivanja visine naknade za isplatu oblika socijalne pomoći, isplata po programima socijalne pomoći je evidentno kasnila.


Odmah po pristizanju naloga iz nadležnog ministarstva Ministarstvo je već realiziralo obaveze za sve oblike socijalne pomoći za mjesec januar. Trenutno su u pripremi isplate za februar, a isplatu korisnici mogu očekivati već u toku ove sedmice. Ovim će se sustići dinamika redovnih isplata odnosno anulirati kašnjenje do kojeg je došlo zbog navedenog razloga.

Treba istaknuti da su po osnovu refundacija porodiljskog bolovanja izvršene obaveze u visini od 1.430.000,00 KM što se odnosi na 1110 zahtjeva korisnika. Ovaj oblik podrške je posebno bitan za privredu Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu kompleksnost poslovanja privrednih subjekata u doba pandemije.

Kad je u pitanju boračka populacija isplaćene su egzistencijalne naknade za boračku populaciju za januar i februar. Za mjesec januar je za 4.976 korisnika isplaćeno ukupno 1.408.419,00 KM, dok je za februar, za 5.087 korisnika, uplaćeno 861.944,00 KM. Iznos sredstava za januarsku naknadu je nešto veći jer sadrži i zahtjeve koji nisu bili kompletirani u prethodnoj godini, te utvrđene razlike prilikom isplata.

Također, za boračku populaciju redovno se rade i isplate za liječenja, jednokratne pomoći, lijekovi, ortopedska pomagala po zahtjevima kako pristižu iz nadležnog ministarstva.

Kada je u pitanju podrška ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji, izmiren je dio podrške po programu iz 2020.godine u iznosu 649.186,64 KM.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15