U TUZLI ODRŽAN 2. FORUM O ZAPOŠLJAVANJU MLADIH "OMLADINSKO PODUZETNIŠTVO I SAMOZAPOŠLJAVANJE"

U Tuzli je u utorak 11. decembra 2012. godine u hotelu ‘Tuzla’ održan 2. Forum o zapošljavanju mladih pod nazivom ‘Omladinsko poduzetništvo i samozapošljavanje’ u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), finansiranog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u partnerstvu sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća RS, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje RS, te uz tehničku podršku Omladinske informativne agencije BiH (OIA) i Centra za razvoj poduzetništva (CERPOD). Forum je otvorio Nj.E. André Schaller, ambasador Švicarske u BiH, a prisutne su pozdravili Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona i doc.dr. Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

13122012 MRP.v
Razlog organiziranja Foruma na ovu temu je činjenica
da je nezaposlenost među mladima u stalnom porastu u Bosni i Hercegovini. U 2008.godini je iznosila 47,5%, dok je u 2011.godini narasla na čak 57,9% i dvostruko je veća od ukupne stope nezaposlenosti (27,6%). Samo u Tuzlanskom kantonu nezaposleno je oko 33.000 mladih osoba, a to je brojka iz Kantonalne službe za zapošljavanje Tuzla, dakle ova brojka može biti i veća jer pretpostavljamo da nisu svi zvanično evidentirani.

Rješenja za izlazak iz globalne ekonomske krize i nezaposlenosti posebno kod mladih se traže upravo kroz razvoj poduzetništva, koje u Bosni i Hercegovini prema Globalnom monitoru poduzetništva (GEM) ima najlošiji nivo razvoja u odnosu na ostale zemlje Jugoistočne Evrope. Stoga je osnovni cilj organizatora bio na jednom mjestu napraviti spoj politike, nauke i prakse uz učešće predstavnika akademske zajednice, vladinog, nevladinog i poslovnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, kako bi se problematizirala gore navedena pitanja, te zasnovano na uspješnim praksama ponudili konkretni načini za njihovo rješavanje.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna