Vijesti iz Vlade

Održan okrugli sto na temu "Stanje i perspektive razvoja metalske struke na području Tuzlanskog kantona“

„Stanje i perspektive razvoja metalske struke TK" bila je tema okruglog stola koji je u Tuzli organizovan od strane Mješovite srednje mašinske škole, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporte Tuzlanskog kantona.

 

27042017Okruglom stolu je pored predstavnika organizatora, prisustvovao i veliki broj privrednika koji su iznijeli svoja zapažanja, te je iznesen opći utisak da domaća metalska industrija ima budućnost i šansu na ino tržištu. Domaća metalska industrija ima moć zapošljavanja velikog broja radnika, posjeduje izvoznu šansu ukoliko posluje prema međunarodnim standardima, a da je tako dokaz su brojna uspješna preduzeća metalske struke u Tuzlanskom kantonu.

 

Domaćin okruglog stola je bila Mješovita srednja mašinska škola Tuzla. „Osnovni cilj je da se Mašinska škola približi privrednim subjektima, da nam oni prenesu iskustva, daju savjete i kažu šta se dešava u mašinskom sektoru, treba li otvarati nova stručna zvanja i zanimanja" istakao je direktor tuzlanske JU "Mješovita srednja mašinska škola" Emir Teskeredžić.

 

Jedna od uspješnih firmi iz ovog sektora, koja upošljava 170 radnika, je i Tehnopetrol d.o.o. Tuzla. „Problem su kadrovi, zato smo danas tu da probamo razgovarati. Resorna ministarstva, obrazovne institucije, privredni sektor, javnost o tome treba razgovarati" kazao je direktor firme Tehnopetrol d.o.o Tuzla Nedim Mujkić. Deceniju uspjeha bilježi "Institut za zavarivanje" u Tuzli kao međunarodna firma koja prati metalsku industriju. „Stanje je bolje nego prethodnih godina, metalna industrija se razvija i ima svijetlu perspektivu, u kantonu i šire" poručio je direktor Instituta za zavarivanje Tuzla Seid Zulić.

 

U raspravi se osnovnim nametnulo usklađivanje potreba za stručnom radnom snagom između obrazovnog i realnog sektora. U skladu s tim su bile i podteme okruglog stola "Deficitarna zanimanja u mašinskoj struci" i "Načini i mogućnosti motiviranja učenika za upis u mašinske tehničke i stručne škole".

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna

Vi ste ovdje: Početna Ministarstva Ministarstvo razvoja i poduzetništva OBAVJEŠTENJA 2017 Održan okrugli sto na temu "Stanje i perspektive razvoja metalske struke na području Tuzlanskog kantona“