Vijesti iz Vlade

Projekat stvaranja podsticajnog okruženja za poduzetništvo i turizam za žene u BiH

Slovenska nevladina organizacija PiNA saopštila je da počinje sa sabiranjem prijava za izvedbu Edukativnog mentorskog programa socijalnog poduzetništva za žene na području očuvanja kulturne baštine i turizma za 24 polaznice iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta "Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH".

zene poduzetnice

Na projektu, koji finansira slovensko Ministarstvo za vanjske poslove iz sredstava programa Međunarodnoga razvojne saradnje Slovenije, pored PiNE sudjeluje još sedam bosanskih projektnih partnera sa područja prava žena, razvoja turizma i poduzetništva.Od ekonomske krize BiH bilježi porast nejednakosti žena, što je između ostalog i posljedica teže dostupnosti tržištu rada. Iako je područje socijalnog poduzetništva i turizma dio nacionalnih i lokalnih strategija održivog razvoja države te stvaranja radnih mjesta, BiH nema dovoljno razvijeno okruženje i kapacitet za implementaciju strategija. Slovenska organizacija PiNA je s partnerima prepoznala ove nedostatke i projekat zasnovala višeslojno.

Od danas su na internet portalu projekta http://www.poduzetnice.org/ otvorene prijave, preko kojih ćemo izabrati 24 učesnice praktične obuke za jačanje menadžerskih i ličnih sposobnosti te ih preko različnih sadržajnih modula pripremiti na ulazak u svijet poduzetništva i turizma.

U toku projekta bit će realiziran još i edukativno-mentorski program za nevladine organizacije za jačanje okuženja za socijalno poduzetništvo za žene na području kulturne baštine i turizma, te osnivanje ženskog inkubatora socijalnoga poduzetništva i turizma, pokretanje mreže za podsticanje socijalnog poduzetništva za žene i jednakosti spolova u turizmu te osvještavanje o značaju jednakosti spolova i uključenosti žena u socijalno poduzetništvo na području kulturne baštine i turizma.

Pored PiNE na realizaciji projekta sudjeluju Centar za edukaciju mladih Travnik, Zavičajni muzej Travnik, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini (Sarajevo), Udruženje za promociju i razvoj kreativnog izražavanja Kreativni svijet! iz Travnika, Udruženje žena Viktorija 99 Jajce i Asocijacija mladih Vinac iz Vinca.

Za više informacija o projektu posjetite internet stranicu http://www.poduzetnice.org/ ili pišite na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna

Vi ste ovdje: Početna Ministarstva Ministarstvo razvoja i poduzetništva OBAVJEŠTENJA 2017 Projekat stvaranja podsticajnog okruženja za poduzetništvo i turizam za žene u BiH