Elvir Rožnjaković, ministar u Vladi TK:

Potez Radončića o izmještanju migranata imao višestruk značaj, doprinos u sprečavanju širenja koronavirusa

Izmještanje oko 500 migranata iz Tuzle u prihvatni centar Blažuj kod Sarajeva, koje je obavljeno prije sedam dana, imalo je višestruk značaj za Tuzlu i Tuzlanski kanton, izjavio je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

IMG-7e493c9a3aad2c888d625e009b267b57-VOn je podsjetio da je rješavanje ovog problema uslijedilo nakon što je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, nedavno posjetio Tuzlu, te na sastancima sa predstavnicima gradske i kantonalne vlasti, obećao poduzeti mjere za rješavanje ovog velikog problema.

Ministar Rožnjaković je, kao član Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao sastanku sa ministrom Radončićem 7. marta ove godine u Tuzli, kada je naglašeno da je potrebno hitno rješavanje ovog problema.

-Migrantska kriza koja je posljednjih godina postala svjetski problem, a koji sve više pogađa i Bosnu i Hercegovinu, konačno je prepoznata i tretirana kao veliki problem od strane državne vlasti u našoj zemlji. Iako je dolazak migranata u Tuzlu nastavljen i ovih dana, potez ministra Radončića o izmještanju 500 migranata iz Tuzle u Blažuj, u ovim kritičnim momentima, imao je višestruk značaj za lokalnu zajednicu i naš kanton. Najprije, migranti koji su formirali šatorska naselja na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, smješteni su u uslovnije prostorije u Blažuju. Potom, uslijedilo je čišćenje autobuske i željezničke stanice, uklanjanje nepotrebnih stvari i vraćanje u prvobitno stanje, što je izazvalo pozitivne reakcije kod građana, kazao je ministar Rožnjaković.

On je naglasio da je u ovom slučaju izuzetno važan i sigurnosni aspekt, jer su se mnogi građani u posljednje vrijeme žalili na incidente, koje su izazivale pojedine grupe migranata. Ovim činom, dodao je ministar, velikim dijelom su riješeni i neki sigurnosni problemi građana.

-U ovom momentu, izmještanje migranata vjerovatno najveći značaj ima u vezi sprečavanja širenja koronavirusa, posebno imajući u vidu proglašavanje stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i niz drugih naredbi i mjera koje su donesene vezanih za okupljanje građana. Ovakav potez je sigurno preduprijedio širenje virusa i spriječio da se pojavi među ovom rizičnom grupom, koja je boravila u nehumanim i nehigijenskim uslovima, pojasnio je kantonalni ministar.

Istakao je da Vlada Tuzlanskog kantona poduzima sve potrebne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa, te pozvao sve građane da poštuju upute i naredbe nadležnih organa, posebno oni građani koji su odbili rješenje o samoizolaciji.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15