Kineska državna građevinska korporacija ispituje mogućnosti investiranja u MAT

Ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i direktor Međunarodnog aerodroma (MAT)Tuzla Rifet Karasalihović razgovarali su sa predstavnicima Kineske državne građevinske korporacije (China State Construction Engineering Corporation - CSCEC) o mogućnostima investiranja u kargo centar, klaonice i farme u okviru zračne baze.

kinezi mtts Sa MAT-a za prvih 6 mjeseci prevezeno je 372.000 putnika. U toku su i radovi na izgradnji novog putničkog terminala čiji se završetak očekuje do kraja septembra, a planovi o razvoju kargo saobraćaja prisutni su već duže vrijeme.
„Predstavili smo aerodrom i planove", rekao je ministar Gluhić napomenuvši da su predstavnici kineske korporacije zainteresirani za građevinske radove u kargo centru uz klaonice i farme. „Projekt bi koštao 500 miliona američkih dolara, pola cifre bi otišlo na građevinske radove", kazao je ministar Gluhić.
Direktor Karasalihović je kazao da su gostima prezentirali projekt izvoza halal svježeg mesa na područe Turske i Bliskog istoka."Iskazali smo sve potrebe i oni su pokazali interesovanje što se tiče izgradnje farme i klaonice u okolini aerodroma gdje bi se uzgajala stoka i klala, da bi bili u poziciji da izvozimo to meso", rekao je Karasalihović.
Kineska delegacija ponudila je ovom prilikom domaćinima i otvaranje linije prema Kini."Naš je cilj da povežemo ovaj grad s drugim destinacijama u svijetu. Mi smo danas vidjeli da se širi broj putnika i zainteresirani smo da povežemo ovo mjesto s drugim avio kompanijama", istakao je marketing menadžer "China state construction energ.corp.LTD" Zuo Bin.
Kada je riječ o građevinskim radovima, s kineskim predstavnicima je dogovoreno da se u narednom periodu uđe u još intenzivnije razgovore. U sve ovo će biti uključene Vlada Federacije BiH, Vlada TK-a i Skupština TK.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna