PRVI JE DAN ŠKOLE, VOZAČI OPREZNO, PAZITE PRVAČIĆI I OSNOVNOŠKOLCI SU NA CESTI !!!

 

Jedan od najvažnijih i najuzbudljivijih dana u životu jednog djeteta je zasigurno polazak u školu. Najvažniji je prvi dan, ne samo za učenike prvog razreda - prvačiće nego i za sve školarce ali i učitelje i roditelje.
Nova školska godina znači povećan broj djece, školaraca u saobraćaju/prometu. Vozači kao najodgovorniji učesnici u saobraćaju, naročito oprezno morati će voziti u blizini škola, vrtića ali i u cestama u naseljima koje vodu u smjeru škola.

PRVI DAN  KOLE SLIKAMinistarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona apeluje na sve vozače da voze sa pojačanim mjerama opreza posebno u blizini škola i na prilaznim pravcima, te da poštuju saobraćajne/prometne znakove, posebno pješačke prelaze koje koriste djeca kao najranjivija skupina sudionika u saobraćaju.

Takođe, vozači se pozivaju na dosljedno poštivanje saobraćajnih/prometnih znakova ograničenja brzine kretanja vozila kako bi mogli na vrijeme reagirati na sve opasnosti i incidentne situacije koje se mogu očekivati kod povećanog saobraćaja/prometa djece – pješaka na cestama te ustupanje prednosti prolaska pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.
Ministarstvo se naročito obraća djeci sa nekoliko savjeta kojih trebaju da se pridržavaju sa ciljem povećanja njihove vlastite bezbjednosti kao najranjivijih učesnika u saobraćaju/prometu:

  • ikada ne pretrčavajte cestu,
  • hodajte i krećite se pažljivo,
  • ne ometajte kretanje vozila,
  • hodajte trotoarom ili pješačkom stazom,
  • nikada ne izlazite na cestu između parkiranih vozila,
  • cestu prelazite na obilježenom pješakom prelazu tzv. „zebri",
  • cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca,
  • uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila,
  • kada se vozite u vozilu ne zaboravite se vezati u odgovarajućoj autosjedalici na stražnjem sjedalu jer siguronosni pojas spašava život, a naročito dječiji.


Dragi naši prvačići, dragi naši učenici, dragi roditelji, nastavnici i odgajatelji neka Vam je sretan i radostan početak školske godine i želimo Vam što više uspjeha i puno lijepih trenutaka i da Vam škola ostane u trajnom i lijepom sjećanju kao jedan od onih trenutaka u životu kada ste otvorili vrata novim izazovima, spoznajama i novim prijateljstvima.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna