Javna rasprava na Nacrt zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine

Na inicijativu Federalnog Ministarstva okliša i turizma, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Privrednom komorom Tuzlanskog kantona Tuzla u petak 13.12.2019.godine sa početkom u 13:00 sati, realizovalo Javnu raspravu na Nacrt zakona o ugostiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Javnoj raspravi je prisustvovalo više od učesnika iz različitih organizacija i institucija. Učesnici su tako bili predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, Privredne komore Tuzlanskog kantona, Vijeća roditelja Gimnazija „Meša Selimović", gradskih/ općinskih inspekcijskih službi, gradskih/ općinskih službi za društvene djelatnosti, ugostiteljskih objekata, planinarskih društava i civilnog sektora.


Na početku rasprave predstavnice Federalnog Ministarstva okoliša i turizma su se zahvalile organzatorima javne rasprave na aktivnom uključenju u planiranu proceduru. Istaknuto je da je cilj donošenja novog zakona harmonizacija postojećeg Zakona sa nizom drugih zakona, prije svega Zakonom o obrtima FBiH. Nacrt donosi neke suštinske izmjene: uvođenje HACAP standarda, poštivanje teritorijalno-prekograničnog principa rada na području rada oba entiteta BiH, nove usluge - noćenje sa doručkom, uvođenje sporedne djelatnost samo za određene slučajeve i drugo.


U vrlo dinamičnoj atmosferi učesnici su diskutovali i iznjeli svoje komentare, primjedbe i sugestije na vrlo otvoren, jasan i realan način, što bi trebalo da doprinese korekciji datog Nacrta na način koji će omogućiti kreiranje svrsishodnog, primjenjivog, nedvosmislenog zakona koji će biti alat za dalji razvoj ugostiteljstva.


Predstavnice Federalnog Ministarsta su na kraju rasprave dale obećanje da će svi komentari biti predstavljeni radnoj grupi, izvršiće se i pregled svih pristiglih pismeno datih komentara te odgovoriti da li su isti uzeti u obzir ili ne u pripremi finalne verzije prijedloga Nacrta zakona.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna