Epidemija enterokolitisa pod nadzorom, resorni ministar posjetio hospitalizirane Lukavčane

Epidemija enterokolitisa, koja je jučer proglašena na području Poljica u Lukavcu, je pod nadzorom, a ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić je posjetio bolesnike hospitalizirane na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Naime, od preko 120 pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć, njih 39 je bilo upućeno na UKC Tuzla. Nakon prijema dva pacijenta su hospitalizirana dok su ostali, nakon ukazanog liječničkog tretmana upućeni na kućno liječenje.
Posjeta UKC 01 26 08 2016„Drago nam je da se oba pacijenta koji su hospitalizirani trenutno nalaze u dobrom stanju i ja se nadam da će i oni vrlo brzo biti pušteni na kućno liječenje", rekao je ministar Hadžiefendić i još jednom akcentirao da se radi o lokalnom vodovodu koji je već ranije bio tretiran od strane Zavoda za javno zdravstvo i epidemiološke službe, te pozvao predstavnike svih lokalnih zajednica da se aktivnije uključe u ovu problematiku, a sve kako bi se prevenirale eventualno slične situacije.
Posjeta UKC 02 26 08 2016
„Uslijed jakog oborinskog nevremena na području Lukavca i veće količine oborinskih voda došlo je do kontaminacije izvora površinskim vodama. Nakon što smo upoznati sa pojavom pacijenata, Zavod za javno zdravstvo je sa higijensko – epidemiološkim službama poduzeo određene korektivne mjere, odnosno zabranu korištenja vode iz ovog vodovoda, dezinfekciju lokalnog vodnog objekta, uz obavezu češćih kontrola zdravstvene ispravnosti vode" rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić i dodala da je situacija trenutno pod epidemiološkim nadzorom. Također direktorica Mulić ističe da je, s aspekta prevencije ovakvih situacija, neophodno da i građani i lokalne zajednice posvete više pažnje redovnom održavanju lokalnih vodnih objekata s aspekta čišćenja, održavanja higijenskih zona i odvodnih kanala oko ovakvih objekata.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna