Prvo javno odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju u BiH

Kako bi se riješio problem pada nataliteta na području Tuzlanskog kantona (TK), Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i resorno ministarstvo u finansijskom planu za 2018.

godinu predvidjeli su osnivanje odjeljenja za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) u Tuzli.Riječ je o prvom odjeljenju ovakve vrste koje se osniva u javnoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, a prve pacijentice metodi takozvane "vještačke oplodnje" trebale bi biti podvrgnute do kraja ove godine.


Ljekari prošli obuku u Sloveniji


ministar mz bhMinistar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić za Klix.ba je kazao da su za rad u ovom odjeljenju predviđena dva subspecijalizanta iz oblasti medicinski potpomognute oplodnje, a koji su već bili na usavršavanju u Sloveniji."Oni su uz našu finansijsku pomoć spremni da uđu u jedan projekat koji će biti prvo javno odjeljenje u BiH. S osnivanjem ovog odjeljenja ići će se ka tome da broj živorođene djece bude što veći. Usluge ovog odjeljenja će moći koristiti svi pacijenti iz BiH, odnosno moći će dolaziti i pacijenti iz drugih kantona uz potpisane ugovore između zdravstvenih fondova", pojasnio je Hadžiefendić.

Istakao je i da je riječ o izuzetno složenom projektu koji pored finansijskih sredstava zahtjeva i dodatnu opremu i edukacije, ne samo ljekara, već i pomoćnog osoblja, odnosno medicinskih sestara i tehničara.


Podrška bračnim parovima od 3.000 KM


S druge strane, Ministarstvo zdravstva TK i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja i u ovoj godini nastavljaju s programom sufinansiranja medicinski potpomognute oplodnje kod parova na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH koji imaju potrebu za ovakvom zdravstvenom uslugom. Za ovu namjenu osigurana su finansijska sredstva u iznosu od 350.000 konvertibilnih maraka.

Parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče putem "vještačke oplodnje" za prvi pokušaj će dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 maraka."Nakon konzilijarnog mišljenja kojeg dobijaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo i Klinici za urologiju UKC-a u Tuzli, a u kojem je navedeno da je potrebno uraditi ovakav postupak, parovi se odlučuju u kojoj će ustanovi to i uraditi. Nakon urađenog postupka i plaćene fakture odlaze u Zavod zdravstvenog osiguranja TK gdje im se refundira iznos", pojasnio je Hadžiefendić postupak refundacije sredstava.U toku 2017. godine finansijsku podršku za postupak medicinski potpomognute oplodnje 51 par je dobio u prvom, a 21 u drugom pokušaju.


Izvor: klix.ba

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna