SVIJETLIJI DANI PRED DITA-OM

Tromjesečni protest radnika fabrike deterdženata ˝Dita˝ iz Tuzle konačno je urodio plodom. Naime, već 8. januara radnici bi trebali biti na svojim radnim mjestima, a to im omogućuje potpisani Protokol o budućoj saradnji koji je potpisan između ˝Beohemije˝ iz Beograda i tuzlanske ˝Dite˝, istaknuto je na danas održanoj konferenciji za medije u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona. Ovaj Protokol već je počeo davati svoje rezultate, a jedan od njih je isplaćena prva od 19 neisplaćenih plata.

U narednih nekoliko dana radnici će dobiti još jednu zaostalu platu, a bit će im uplaćeno i zdravstveno osiguranje. Prema riječima predsjednika Sindikata fabrike deterdženata ˝Dita˝ Dževada Mehmedovića, jedan od osnovnih ciljeva prije potpisivanja pomenutog Protokola bio je nastaviti rad fabrike i ne dozvoliti njen odlazak pod stečaj.

SVIJETLIJI DANI PRED DITA-OM   ˝U ovom Protokolu koji smo potpisali sa predstavnicima ‘Beohemije’ dogovoreno je da 31. decembra prošle godine bude uplaćena jedna plata, što je i urađeno. Također, dogovorili smo da do 10. januara 2013. bude uplaćena druga plata, te 20.000 KM za zdravstveno osiguranje kako bi se mogle ovjeriti knjižice jer imamo dosta radnika koji su bolesni. Mi od 8. januara nastavljamo sa proizvodnjom u fabrici i januarska plata će biti isplaćena 5. februara. Ona će, dakle biti isplaćena za izrađeni mjesec januar˝, istakao je Mehmedović.

Važno je kazati da ovaj Protokol važi samo do okončanja procesa, odnosno zvaničnog prelaska ˝Dite˝ u vlasništvo ˝Beohemije˝. ˝Prilikom prelaska Sindikat će sa vlasnikom ‘Beohemije’ napraviti novi ugovor u kojem će biti sadržana sva naša potraživanja, a to je, između ostalog 18 plata, 42 mjeseca staža,… Mi smo dobili i obećanje od vlasnika ‘Beohemije’ da će prema zakonima u BiH radnici koji ne žele više raditi u ‘Diti’ imati mogućnost da naplate svoja potraživanja i samovoljno napuste fabriku˝, dodao je Mehmedović.
Predsjednica Granskog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić kaže, da ukoliko sa tehničke strane sve bude spremno, izvršni i finansijski direktor već pomenute beogradske firme u ˝Ditu˝ bi mogli ući već 8. januara. ˝Kako je u Protokolu navedeno, stručne službe moraju ući, uraditi reviziju poslovnih knjiga, nakon čega će se znati stvarne obaveze. Nas u Sindikatu zanimaju stvarne obaveze prema radnicima, a to su obaveze prema fondovima, neisplaćene plaće, te vraćanje svih radnika na radna mjesta˝, istakla je Iveljić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček ističe da je resorno ministarstvo zaduženo za pomno praćenje realizacije Protokola o saradnji. ˝U slučaju da dođe do odstupanja u toku realizacije resorno ministarstvo je dužno odmah da reaguje. Ovo je zaista bitan trenutak za hemijsku industriju TK, i moram reći da sam i sam uvijek tvrdio da bez ‘Dite’ nema hemijskog sektora TK˝, kazao je ministar Knežiček.

 


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna