NOVA BUŠOTINA U RUDNIKU SOLI TUZLA

Povodom završetka radova i početka korištenja nove bušotine Rudnika Soli na Tetimi, jučer su Tetimu posjetili ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček, generalni direktor Sode Sisecam Umut Baris Donmez i generalni direktor Solane d.d. Izudin Kapetanović. Direktore Rudnika Amir Sušić je ovom prilikom goste upoznao sa dinamikom radova i otvaranja novih bušotina na ekspolatacionom području Tetime, te tehničkim detaljima procesa eksploatacije slanice, što je jedna od osnovnih sirovina za Sodu i Solanu.
„Do sada smo, zahvaljujući i velikoj podršci Vlade Tuzlanskog kantona, uspijevali zadovoljiti sve potrebe naših najvećih kupaca Sode i Solane. Mi smo do sada svake godine bušili dvije do tri nove bušotine i otvaranje nove jeste nastavak naše dobre saradnje i nastojanja Rudnika da odgovori na iskazane potrebe naših potrošača", istakao je direktor Sušić.

 

Tetima 01
Tetima 02
Tetima 03

Vrlo je bitno da hemijska industrija bazirana na soli u Tuzlanskom kantonu radi i razvija se bez teškoća. Kako bi to bilo izvodivo Vlada Tuzlanskog kantona je u protekle dvije godine za istražno – eksploatacione bušotine izdvojila oko 850.000,00 KM. „Mi ćemo nastojati i ove godine da pomognemo otvaranje novih bušotina, a ono što je veoma bitno jeste da mi trenutno zadovoljavamo sve potrebe kupaca, te da se pripremamo za povećanje kapaciteta koje Soda i Solana planiraju za 2017. godinu" riječi su ministra Knežičeka.
Posjeta eksploatacinom području bila je prilika za dodatno jačanje međusobne saradnje Rudnika, Sode Sisecam i Solane. „Ja sam impresioniran ovim što sam danas ovdje na Tetimi vidio. Još jednom smo se praktično uvjerili koliko je težak tehnološki i hemijski proces za dobijanje soli i sode" rekao je direktor Solane Izudin Kapetanović, te još jednom podcrtao dobru saradnju koju Solana ima sa Rudnikom soli već duži niz godina.
Vidljivi su veliki napore koje Rudnik i Vlada čine kako bi se Rudnik stabilizovao, a kroz svoj dalji razvoj omogućio dalji razvoj industrije kojoj je slanica jedan od glavnih ulaznih sirovina, složili su se posjetioci.

Osim Ministra i direktora Rudnika, Sode i Solane, jučerašnjoj posjeti nazočio je i Božo Tomić, član Nadzornog odbora Rudnika u ime malih dioničara, koji zajedno u rudniku imaju udio od 27%.

Nakon što je završena na ovoj bušotini započet će uvodno izluživanje i priprema za eksploataciju, a mehanizacija i tehnika se seli na novu lokaciju i započinje pripreme za početak bušenja nove bušotine.


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna