„Oživljavanje“ Rudnika nemetala Kladanj

Kako bi se intentenzivirale aktivnosti na pokretanju eksploatacije magnezita u preduzeću „Rudnici nematala Kladanj" d.o.o. Kladanj, u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva danas je održan radni sastanak svih relevantnih subjekata.

Vlada Tuzlanskog kantona je, na jučerašnjoj sjednici, prihvatila Informaciju o aktivnostima na pokretanju eksploatacije magnezita u „Rudniku nemetala kladanj" i način pokretanja eksploatacije ove mineralne sirovine na osnovu hodograma aktivnosti na prijenosu Ugovora o koncesiji. Naime, preduzeće ,,Rudar" d.o.o. Tuzla je iskazalo namjeru za pokretanje proizvodnje, odnosno eksploatacije magnezita u Rudniku čiji je osnivač i jedini vlasnik Vlada TK.

MIER Magnezit 23 07 2014

Na današnjem sastanku svi subjekti su se upoznali sa hodogramom aktivnosti, te preuzeli zadatke iz svog djelokruga, čime se i zvanično krenulo u realizaciju plana. Tokom sastanka izražena je želja da se preuzeti zadaci što prije obave i na svestrano zadovoljstvo pokrene proizvodnja i rudniku.
„Posebno raduje interes svih aktera da se ovi ekonomsko – pravni procesi obave u najkraćem roku, kako bi smo što prije bili svjedoci eksploatacije magnezita i otvaranja novih radnih mjesta na području općine Kladanj", istakao je organizator današnjeg sastanka, ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić.
Shodno postigunutom dogovoru Rudar d.o.o. će preuzeti 12 radnika, uposlenika Rudnika nemetala Kladanj, a shodno Odluci Vlade Tuzlanskog kantona novčana sredstva za jednog zaposlenika Rudnika nemetala Kladanj, koji je stekao uslove za penzionisanje, osigurat će se kroz Program korištenja sredstava sa Escrow računa. Osim preuzimanja trenutno uposlenih radnika Rudnika nemetala, Rudar d.o.o. planira da za potrebe eksploatacije magnezita u naredne tri godine uposli dodatnih minimalno 45 radnika.
Današnjem sastanku, osim ministra Fejzića i saradnika iz Ministarstva, prisustvovali su načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunović, Predsjednik Nadzornog odbora i vd direktorica Rudnika nemetala Kladanj Ejub Alikadić i Hajrija Dodolović, generalni direktor i direktor investicija Rudar d.o.o. Asmir Kadirić i Ejub Mumić, predsjednik Komisije za koncesije TK Nihad Sinanović i saradnica u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Jasmina Škahić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna