Pitanje vezano za Program sufinansiranja u zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca

Vaše ime i prezime: Zahida Bektić
Vaše pitanje: Postovani, ovim putem obracam Vam se pitanjem, a u vezi sa Programom sufinansiranja u zaposljavanju djece Sehida i poginulih boraca objavljen na web stranici Ministarstva zaboracka pitanja Tk 14.6.2017. godine, zbog cega su privilegovana samo djeca Sehida a ne i ostale kategorije boracke populacije? Smatram da je ovaj Program diskriminirajuci za ostatak boracke populacije i da nije posteno da samo djeca Sehida mogu dobiti priliku ovim Programom. Dijete sam umrlog RVI-a, na birou, zavrsen Pravni fakultet i polozen Pravosudni ispit, te kao clan boracke populacije, te iako posjedujem sve kvalifikacije za zaposljavanje, smatram da sam ovim Programom diskriminirana i ostecena jer mi je oduzeto odnosno onemoguceno pravo prijavljivanja na ovaj Program. Ovim zelim istaci da nemam nista protiv Sehidske populacije ali isticem da su i nasi ocevi branili ovu zemlju te da se Ministar Salko Bukvarevic koji predstavlja sve trebao osvrnuti i na druge kategorije te svima dati priliku za zaposljavanje.
Nadam se da ova mogucnost postavljanja pitanja i davanje odgovora nije samo radi reda vec da stvarno nastojite odgovoriti na nase upite.
Ukoliko procitate moje pitanje odnosno pismo te mi odgovorite bit cu Vam zahvalna.

 

Odgovor:
Poštovani,
Radi se o projektu koji je dogovoren na nivou federalnih organa, odnosno Projektu koji je dogovoren između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno -oslobodilačkog rata i Federalnog zavoda za zapošljavanje, a koji je kasnije "spušten" na kantonalne organe, kantonalno ministarstvo za boračka pitanja i kantonalnu službu za zapošljavanje.
U navedenom slučaju, ovo Ministarstvo nije imalo mogućnosti mijenjati osnovne smjernice postignutog dogovora na nivou federalnih organa, nego pristupiti Projektu na način i pod uslovima već dogovorenim i potpisanim.
Za dalje informacije po navedenom pitanju, molimo Vas da se obratite Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno -oslobodilačkog rata, obzirom da ovaj organ nema saznanja da li će se projekat prošititi i na djecu iz drugih boračkih kategorija.
Nezavisno od navedenog, Ministarstvo za boračka pitanja već petu godinu provodi Javni konkurs za utvrđivanje liste branitelja i članova njihove porodice kojima se u Budžetu Tuzlanskog kantona obezbjeđuju sredstva za obavljanje volonterskog staža /stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Navedeni konkurs odnosi se na sve boračke kategorije, te se nadamo da ste bar po tom konkursu imali pravo apliciranja i obavljanja volonterskog staža.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15