Na koji način je zamišljen Projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca?

Vaše ime i prezime: Alen Rahmanović

Vaše pitanje: Postovani,

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje. Na koji nacin je zamisljen Projekt zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, da li ste vi napravili neku studiju na kojin nacin bi ja mogao aplicirati.

Da budem detaljan: Ja sam pronasao poslodavca, medjutim problem prestavljaju sredstva koja ste Vi izdvojili za pojedinacnu osobu.Naime od 600KM po osobi kada se oduzmu prihodi prema drzavi (zdravstveno osiguranje itd.) meni ostaje plata koja je ispod minimalne plate u drzavi sto znaci da moja aplikacija na program nece moci proci,jer poslodavac mi ne moze dati posao ukoliko nemam bar minimalnu platu. Ja sam pokusao interno da se dogovorim sa svojim poslodavcem da ja doplatim tih 60-tak KM po mjesecu kojih nedostaje do minimalne plate ali moj poslodavac to ne zeli (sto ga razumijem) jer u tome izlaze se on riziku.

Zato Vas pitam na koji nacin ste Vi smislili da se ovaj program ostvari, da li ste uopste napravili neku studiju po ovom pitanju ili je ovo jednostavno neka politicka propaganda i pocetak izborne kampanje?Jer kako da ja pronadjem poslodavca kada su sredstva koja ste vi izdvojili po osobi nisu ni dovoljna za minimalnu platu (kada se izdvoje dodaci drzavi od tih 600KM).

Razocaran sam Vasim radom.

 

Odgovor:

Poštovani,
radi se o projektu koji je koji je usaglašen na federalnom nivou, između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, Federalne organizacije porodica šehida-poginulih boraca i Federalne Službe za zapošljavanje, koji su utvrdili uslove, kriterije kao i visinu naknade za kandidate za navedeni period.

Ovo Ministarstvo, kao davalac dijela sredstava ua navedeni projekat, pokušalo je za ovaj kanton mijenjati uslove, kriterije i visinu naknade u korist kandidata ( smatrajući da je ista neodgovarajuća i neprimjerena) što bi možda omogućilo i veću zainteresovanos poslodavac za navedeni Program.
Nažalost, nije nam data mogućnost promjene i korekcije u pogledu već usaglašene nadoknade uz obrazloženje da se radi o projektu sa „federalnog nivoa".

Obzirom na Vaš stav i sve izloženo u navedenom pismu, molimo Vas da o istom obavjestite gore navedene organe i ukažete na nedostatke navedenog Projekta.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15