Poštovani, U mome mjestu ima registrovano udruzenje mladih. Vijece MZ Babice nam je odoborilo da koristimo dvije prostorije, jedna je za sastanke, a jedna je potpuno prazna. Mi bi tu htjeli postaviti neke improvizovane fitnes sprave, da bi mladi i ostali

Vaše ime i prezime: Jasmin Pistoljevic
Pitanje:
Poštovani, U mome mjestu ima registrovano udruzenje mladih. Vijece MZ Babice nam je odoborilo da koristimo dvije prostorije, jedna je za sastanke, a jedna je potpuno prazna. Mi bi tu htjeli postaviti neke improvizovane fitnes sprave, da bi mladi i ostali mogli tu vjezbati kada zele. Da to bude kao teretana koja se ne bi placala. Vijecu se svidja ideja ali sada nas zanima na koji nacin mi to mozemo izvesti. Koje pravne dozvole su potrebne. Da bi ubacili tu nase sprave od kuce da li se mora registrovani teretana, ili se to moze staviti pod udruzenje na neki nacin.
Posto smo mi neprofitno udruzenje, radimo samo projekte od grantova, mogli bi to izvesti samo ako ne bi morali placati poreze i slicno. Pa zbog toga su nam potrebne sve informacije.
Nadam se da je moje pitanje jasno. Hvala unaprijed na odgovoru.

 

Odgovor:

Postovani,

Zakon o udruženjima i fondacijama (Sl. novine FBiH", broj 45/02) reafirmiše zaštitu koncepta neprofitabilnost kao temeljnog principa nevladinog sektora. Mogućnost obavljanja privredne djelatnosti prema stavu 1. člana 4. ovog Zakona, uvijek se vezuje za ostvarivanje statutarnog cilja. Zakon razlikuje srodne (vezane) i nesrodne (nevezane) privredne djelatnosti (tj. vršenje usluga i promet robe u fiskalnom smislu ) udruženja ili fondacije. Srodne privredne djelatnsoti su neposredno povezane s ostvarivanjem osnovnih statutarnih ciljeva i aktivnosti udruženja i mogu se obavljati bez formiranog posebno pravnog lica (preduzeća i slično).
Dakle, bavljenje sportskim aktivnostima kako ste naveli u svom upitu, zavisi od statutarnih ciljeva, odnosno djelatnosti kojom se udurženje bavi, tj. da li bi to spadalo u srodne ili nesrodne djelatnsoti udruženja i od toga kako bi ste definisali eventualnu dopunu djelatnosti kojom se udruženje bavi.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna