Obzirom da je GSP ukinuo liniju 17 koja je saobracala do Gornje Obodnice...

Vaše ime i prezime: Marina Stjepanovic
Vaša pitanje: Postovani, s obzirom da je GSP ukinuo liniju 17 koja je saobracala do G.Obodnice te da do iste nepostoji vise niti jedna autobuska linija. Da li je moguce angazovati drugog prevoznika i koja je procedura oko istog?sada smo bukvalno prepusteni sami sebi sto se tice prevoza a ima i djece koja moraju pjesaciti po 5km da bi dosli do autobusa pa da idu u skolu isto tako i radnika.U nadi da ce te nam pomoci u sto brzem rjesavanju problema srdacno se zahvaljujem.

Odgovor:

Postovana,
hvala Vam na postavljenom pitanju vezanom za prijevoz putnika na autobuskoj liniji broj 17 Tuzla - Gornja Obodnica. Naravno da postoji mogućnost rješenja Vašeg problema, te ću Vam u skladu sa navedenim i ponuditi način rješavanja navedenog problema. U skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH", br. 28/06 i 02/10), Zakonom o cestovnom prijevozu na području Tuzlanskog kantona („Službene novine TK", br. 15/11 i 2/14), Pravilnikom o načinu, kriterijima i postupku za određivanje daljinara i minimalnih vremena vožnje („Službene novine FBiH", br. 65/07, 33/11, 57/12, 65/12, 83/13, 91/14 i 23/15) i Pravilnikom o kriterijima, postupku i načinu usklađivanja, ovjere i registracije redova vožnje, te sadržaju i načinu vođenja registra („Službene novine FBiH", br. 79/13, 91/14, 98/14 i 84/15), podijeljena je nadležnost u registrovanju i usklađivanju federalni, kantonalnih, općinskih i gradskih linija između federalnih, kantonalnih i općinskih/gradskih nivoa vlasti. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK je nadležno za funkcionisanje kantonalnog linijskog prijevoza putnika na području Tuzlanskog kantona kojim se povezuju mjesta koje se nalaze na području dvije ili više općina i grada Tuzle. Pošto se u Vašem slučaju radi o liniji koja povezuje naselja na području grada Tuzle nadležan organ za rješavanje navedenog problema je Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla. Postoji mogućnost, ako je D.D. "Gradski i prigradski saobraćaj" Tuzla prestao da vozi navedenu liniju, da se može angažovati i drugi zainteresovani prijevoznik. Nadležna gradska služba, a što joj je i zakonska obaveza, treba da u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu FBiH i Pravilnikom o načinu, kriterijima i postupku usklađivanja, ovjeri i registraciji redova vožnje, te sadržaju i načinu vođenja registra, pokrene postupak usklađivanja gradskih linija te da kroz postupak usklađivanja omogući zainteresovanim prijevoznicima da učestvuje u postupku usklađivanja redova vožnji na navedenoj liniji kao i na drugim linijama za koje eventualno ima potrebe, a što se dokazuje zahtjevima zainteresiranih građana, zahtjevima mjesnih zajednica i dr. Dakle za rješavanje navedenog problema treba da se sa zahtjevom obratite navedenoj gradskoj službi koja, u skladu sa navedenim zakonskim propisima, ima mogućnost da riješi Vaš problem.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15