Rješavanje dugogodišnjih problema na relaciji Kanton - Tuzla

Tok aktivnosti za izmirenje duga od 6 miliona KM po presudi protiv „Elektroprivrede" dogovoren je na sastanku timova Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla. Konkretni pomaci načinjeni su i u dugogodišnjoj problematici koja se tiče povrata uplaćenih sredstava Općini Tuzla, sporazumnog razrješenja sanacije posljedica slijeganja tla, mogućnosti izmještanja Livnice čelika Tuzla, formiranja općinske komisije za procjenu štete na zgradi Soda So te taksi prevoza na području općine.

 

delegacija1


Sa delegacijom Općine Tuzla postignut je dogovor da će sredstva biti sukcesivno prebacivana na račun. „Operacionalizaciju sredstava će dogovoriti predstavnici Općine Tuzla zajedno sa ministrima finansija i prostornog uređenja a ona će ići sukladno sporazumu koji će oni načiniti", rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i naglasio da će to biti u toku ove godine. „Dio tog novca korišten je za održavanje tekuće likvidnosti a dio se nalazi na računima TK i on će biti operativan u onom trenutku kada bude i potreban, odnosno, kada općine budu mogle kroz svoje projetke angažirati taj novac", rekao je premijer Umihanić.

 

delegacija2


„Radi se o oko šest miliona koje smo mi namjenili upotrijebiti u skladu sa presudom ali pretežno u onim mjesnim zajednicama koje gravitiraju Termoelektarni Tuzla. Imamo gotove projekte i samo čekamo sredstva", kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.
Prisutni su se složili da je potrebno gasiti međusobne sporove pa je ovom prilikom dogovoreno i da se uradi poravnanje vezano za povrat više uplaćenih sredstava od strane JU Direkcije regionalnih cesta TK.
Vezana za lokalnu zajednicu ali isto tako važna za razvoj privrede i zapošljavanje cijelog Tuzlanskog kantona bila je i tema o izmještanju Livnice čelika Tuzla.
„Razmatrano je i moguće izmještanje Livnice čelika u prostore fabrike TTU na način da ove dvije fabrike spojimo u jednu a da zemljište na kojem je smještena Livnica kroz izradu prostornog plana učinimo atraktivnim za građevinsku industriju i za pretvaranje ove zove u stambeno-poslovnu zonu", rekao je premijer Umihanić uz napomenu da bi na taj način bio riješen problem elektromašinskog sektora koji bi obuhvatile Livnica čelika, TTU i Remont-montaža.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna