Održana redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća TK

Na redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona, održanoj u srijedu 07.05.2014.godine) doneseno je više zaključaka. Između ostalog, Vijeće će i dalje pratiti provođenje procedure donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu TK, čije je donošenje predviđeno po skraćenom postupku.

GRBTKNa bazi ranijih zahtjeva i rasprava, potrebno je pokrenuti inicijativu za hitne izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava TK, a kako bi se ukinula obaveza plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava prilikom prvog prometovanja novoizgrađenog poslovnog prostora. Skupštini TK se predlaže da se odmah - neodložno donese odluka kojom će se poslanicima umanjiti primanja i naknade za 50%, te da se odmah ukine propis kojim je regulisan profesionalni status poslanika u Skupštini TK. Vijeće traži i da se u aktualnom mandatu Skupštine donese Zakon kojim će se regulisati primanja poslanika u Skupštini TK po svim osnovama kao i ukidanje profesionalnog statusa poslanika, te da se održi tematska sjednica o temi „Analiza izvora i preraspodjela javnih prihoda u BiH" u čijem radu trebaju učestvovati predstavnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na višim nivoima sa područja TK.
Općinskim vijećima Ekonomsko – socijalno vijeće predlaže da se vijećnicima u općinskim vijećima umanje naknade za 50%. Prema Vladi TK Ekonomsko - socijalno vijeće će pokrenuti inicijativu da se preispita ispravnost i adekvatnost organizacije Vlade odnosno ministarstava u Vladi TK, u cilju efikasnijeg rada Vlade, ministarstava i svih javnih organa u TK.
Generalno, Vijeće podržava donošenje Zakona o poticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima TK, ali uz brojne konkretne primjedbe i prijedloge na predloženi nacrt Zakona koje će dostaviti Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK, odnosno Vladi i Skupštini TK.
Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK daje se podrška u provođenju neophodnih aktivnosti u cilju hitnog razrješenja pitanja i problema taxi prijevoza u gradu Tuzla, a u kontekstu protesta taksista koji već nekoliko mjeseci protestuju ispred zgrade Općine Tuzla tražeći pravo na rad i boreći se protiv diskriminacije.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15