Delegacija iz Italije ponudila svoju pomoć u sanaciji posljedica prirodne nesreće

 

Kako bi ponudili pomoć u sanaciji šteta koje su nastale kao posljedica poplava i klizanja zemljišta koje su nedavno zadesile naš kanton, danas je u posjeti Vladi Tuzlanskog kantona boravila delegacija Savjeta za civilnu zaštitu iz pokrajine Arezzo, regije Toscana u Italiji.

 

Sastanak

U ime Premijera Tuzlanskog kantona, sa delegacijom su razgovarali ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, Savjetnice Premijera Tuzlanskog kantona Mirela Omerović i Ajka Baručić i pomoćnik Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić.


„Želja nam je pomoći na svaki mogući način, u okviru naših mogućnosti i putem institucija vlasti u Tuzlanskom kantonu. Svjesni smo da ne možemo nadoknaditi sve štete, ali možemo pomoći u saniranju jednog dijela" istakao je na početku sastanka geolog Paolo Emilio Cherubini, voditelj Delegacije.


Osim finansijske i materijalne pomoći koju prikupljaju u Italiji, planirana je tehnička pomoć i podrška u operativnim poduhvatima, te podrška u nastupima prema međunarodnim institucijama. S tim u vezi neophodno je raditi na znažnijoj promociji naše zemlje, potreba i oblika pomoći koji su nam potrebni za sanaciju nastalih šteta, istaknuto je danas.


„Naši današnji gosti pokušavaju i da obezbijede „vidljivost" naše zemlje u međunarodnim krugovima, jer mi smo trenutno samo vijest u novinama i nikome nije jasno na koji način nam može pomoći", riječi su ministra Karadžina.


Na sastanku je predloženo da se, u cilju obezbjeđivanja prisustva i stalnije komunikacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona sa međunarodnim subjektima i institucijama, u okviru struktura civilne zaštite osnuje poseban ured koji bi tim institucijama trebao pružati informacije o našim potrebama i konkretnim načinima pružanja pomoći. Također, ovom prilikom govorilo se i o pomoći koju gosti iz Italije mogu pružiti pri detekciji i rješavanju prioritetnih problematičnih tačaka, koje treba riješiti da bi se otklonili ili ublažili uticaji u slučaju novih vremenskih nepogoda.

 

 

 Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna