GIKIL-u kredit za štete od poplava

 

Delegacija iz Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer TK Bahrija Umihanić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Mulaga Fejzić i generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly sastala se danas sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Nikšićem.

 

IMG 3617


Povod za sastanak bila je nemogućnost normalnog poslovanja ove kompanije zbog katastrofalnih poplava i blokade željezničkih komunikacija, kako na području naše zemlje, tako i u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj. Da bi se omogućio opstanak fabrike koja upošljava 1.000 radnika i sačuvala radna mjesta zatražena je pomoć Federalne vlade kako bi se osigurala kreditna sredstva i time obezbijedio nastavak proizvodnje.

 

IMG 3623


Premijer Nikšić je istakao da je Vlada FBiH u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku da se omogući dobijanje kredita onim kompanijama koje su pretrpjele štete od poplava i obezbijedi nastavak proizvodnje i zadrže radna mjesta. Ovom prilikom upriličen je i sastanak u Razvojnoj banci na kojem su se pokušali pronaći modaliteti kako bi se pomoglo ovom lukavačkom kolektivu koji je u 67 postotnom vlasništvu Tuzlanskog kantona.
Naime, zalihe gotovih proizvoda se gomilaju u krugu GIKIL-a zbog nemogućnosti dostave do kupaca, a za sada ne postoji ni mogućnost dobavljanja sirovina usljed prekida željezničkih komunikacija. Prema prvim procjenama ukupne štete na građevinskim objektima, na postrojenjima i opremi, na ostalim materijalnim dobrima i štete nastale zbog zastoja rada fabrika i smanjenja obima proizvodnje iznose oko 6.250.000 konvertibilnih maraka.

Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna