Premijer primio predstavnike Sindikata radnika Fabrike obuće „Aida“

Problemi radnika Fabrike obuće „Aida" i načini njihovog rješavanja bili su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Sindikata sva tri pogona Fabrike obuće „Aida".

Primarni zahtjev je hitno uvezivanje radnog staža za sve radnike, ističu iz Sindikata.
Radi se o nerealnom zahtjevu koji pred ovaj saziv Vlade stavlja nemogući zadatak da u kratkom roku riješi osamnaestogodišnju problematiku Fabrike, stav je Vlade Tuzlanskog kantona.
Aida 06 03 2015
„Imamo određene, realne modele kako bi se mogao, u narednom periodu, tokom ovog mandata Vlade, riješiti problem Aide, a to je nemoguće uraditi „preko noći". Vrlo brzo ćemo uraditi analizu svih firmi u državnom vlasništvu i u skladu s tim dokumentom otvoreno zauzeti određena stajališta", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutići i dodao da „ono što već danas mogu obećati, a to je prvi korak, jeste da će ove godine Vlada uvezati radni staž za 75 od ukupno oko 300 radnika ove fabrike, koji će nakon toga moći otići u zasluženu penziju".
U ovom momentu Vlada ne može podnijeti uvezivanje radnog staža za sve radnike ali će se u taj problem uključiti i insistirati na uključivanju i Vlade Federacije BiH u čijoj je to izvornoj nadležnosti. Postoji više načina kako bi se ovo pitanje moglo riješavati, a jedan od njih je i donošenje federalnog Zakona o uvezivanju radnog staža, na čemu će Vlada Tuzlanskog kantona intenzivno raditi, stav je članova Vlade.

Na kraju sastanka kojem su prisustvovali i ministri finansija Jakub Suljkanović, industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, rada, socijalne politike i povratka Admir Huskanović, unutrašnjih poslova Alen Gadžo i trgovine, turizma i saobraćaja Edin Ajanović istaknuto da Vlada ima dobru volju, ali da bi radila na rješavanju nagomilanih problema treba i podršku radnika.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna