"Radi se o pokušaju destabiliziranja rada Vlade"

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je danas na konferenciji za medije da, nakon nesuglasica u vezi s imenovanjem članova Kadrovske komisije, nije zvanično podnio zahtjev za smjenu ministara u kantonalnoj vladi, ali je upozorio da svako nepoštivanje dogovora između koalicionih pratnera, ali i unutar njegove stranke, ugrožava rad Vlade.

 

Gutić naglašava da se na samom početku rada Vlade TK-a ukazala potreba za hitnim imenovanjem Kadrovske komisije, koja predstavlja pomoćno tijelo Vlade.

Bego Gutic 11 03 2015

Na prvoj sjednici Vlade, a i jučer na vanrednoj sjednici, dodao je, nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera te Kantonalnog i Izvršnog odbora SDA o imenima kandidata za spomenutu komisiju.

Podvlači da je struktura i sastav komisije dogovoren između SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak, s tim da SDA dobije dva člana, a ostale stranke po jednog. Međutim, još uoči prve sjednice Vlade došlo je do iznenadnih promjena.

"Kako ne bi došlo do problema na prvoj sjednici Vlade, tačka dnevnog reda vezana za imenovanje komisije nije razmatrana, nakon čega su ponovo usaglašena imena, zajedno s koalicionim partnerima, Kantonalnim i Izvršnim odborom, kao i s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem", rekao je premijer Gutić na pres-konferenciji.

Predložena imena za Kadrovsku komisiju dogovorena su na sastanku 3. marta i to su Izudin Mahmutović, predsjednik i članovi Jakub Suljkanović, iz DF-a Alen Gadžo, iz BPS-a Elvis Bektić te iz NS Radom za boljitak Edin Ajanović.

"Međutim, na vanrednoj sjednici Vlade TK-a pojedini ministri iz reda SDA i predstavnici DF-a nisu podržali svoje prijedloge, te su iznenada negodovali, čime su pokazali da nastoje destabilizirati i opstruirati rad Vlade TK-a" ustvrdio je premijer Gutić.

˝Prvi pozitivni koraci koje je napravila Vlada TK su načini za uvezivanje radnog staža 75 radnika Fabrike obuće 'Aida' i 75 radnika drugih privrednih društava. Sutra na sjednici Vlade raspravljamo o finansijskoj konsolidaciji TTU-a i pretpostavljam da će se naći način da se obezbjede inicijalna sredstva za pokretanje proizvodnje, a ista stvar se dešava i sa Konjuhom. Ja stičem utisak da je neko u samom startu pokušao da destabilizira rad Vlade TK i učini je neefikasnom˝, naglasio je Gutić.

Pojašnjava da je u razgovoru s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem, nakon što je drugi put došlo do izmjena u dogovoru, poručio da će "ukoliko se nastave opstrukcije u vidu kršenja dogovorenih zaključaka, biti primoran zatražiti smjenu ministara koji zaustavljaju proces, a kako bi Vlada TK-a mogla nastaviti s radom u korist svih građana".

Poručivši da zahtjev za smjenu ministara još nije zvanično podnio, premijer Gutić poziva sve koalicione partnare i kolege iz stranke da nastave rad i poštivanje dogovora, a očekuje da će spomenuti problemi biti riješeni na zadovoljstvo svih.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izjavio je danas da još nije zvanično podnio zahtjev za smjenu ministara u kantonalnoj vladi, nakon nesuglasica u vezi s imenovanjem članova Kadrovske komisije, ali je upozorio da svako nepoštivanje dogovora između koalicionih pratnera, ali i unutar njegove stranke, ugrožava rad Vlade.
 
Gutić naglašava da se na samom početku rada Vlade TK-a ukazala potreba za hitnim imenovanjem Kadrovske komisije, koja predstavlja pomoćno tijelo Vlade. 

Na prvoj sjednici Vlade, a i jučer na vanrednoj sjednici, dodao je, nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera te Kantonalnog i Izvršnog odbora SDA o imenima kandidata za spomenutu komisiju. 

Podvlači da je struktura i sastav komisije dogovoren između SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak, s tim da SDA dobije dva člana, a ostale stranke po jednog. Međutim, još uoči prve sjednice Vlade došlo je do iznenadnih promjena. 

-Kako ne bi došlo do problema na prvoj sjednici Vlade, tačka dnevnog reda vezana za imenovanje komisije nije razmatrana, nakon čega su ponovo usaglašena imena, zajedno s koalicionim partnerima, Kantonalnim i Izvršnim odborom, kao i s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem - rekao je premijer Gutić na pres-konferenciji. 

Predložena imena za Kadrovsku komisiju dogovorena su na sastanku 3. marta i to su Izudin Mahmutović, predsjednik i članovi Jakub Suljkanović, iz DF-a Alen Gadžo, iz BPS-a Elvis Bektić te iz NS Radom za boljitak Edin Ajanović. 

-Međutim, na vanrednoj sjednici Vlade TK-a pojedini ministri iz reda SDA i predstavnici DF-a nisu podržali svoje prijedloge, te su iznenada negodovali, čime su pokazali da nastoje destabilizirati i opstruirati rad Vlade TK-a - ustvrdio je premijer Gutić. 

Pojašnjava da je u razgovoru s predsjednikom KO SDA Amirom Fazlićem, nakon što je drugi put došlo do izmjena u dogovoru, poručio da će "ukoliko se nastave opstrukcije u vidu kršenja dogovorenih zaključaka, biti primoran zatražiti smjenu ministara koji zaustavljaju proces, a kako bi Vlada TK-a mogla nastaviti s radom u korist svih građana". 

Poručivši da zahtjev za smjenu ministara još nije zvanično podnio, premijer Gutić poziva sve koalicione partnare i kolege iz stranke da nastave rad i poštivanje dogovora, a očekuje da će spomenuti problemi biti riješeni na zadovoljstvo svih.

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna