Osigurati sistemsku i dugoročnu podršku održivom povratku

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić se susreo danas sa potpredsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramizom Salkićem.

 Posebna pažnja posvećena je prije svega pružanju podrške održivom povratku. Dugi niz godina povratnici su imali smetnje pri povratku jer su odjednom gubili prava koja su uživali u Federaciji, tako da su se teško odlučivali na povratak. Premijer Gutić je kazao da je Vlada TK spremna da nastavi pružati podršku Razgovor Gutic - Salkic 17 03 2015povratnicima u osiguravanju zdravstvene zaštite, te da taj problem treba riješiti na dugoročn i sistemski način. Nažalost, u manjem BH entitetu, još uvijek nije osiguran nivo zapošljavanja povratnika u zdravstvu, te općenito javnom sektoru. Iz tog razloga još uvijek nije razvijeno povjerenje povratnika prema institucijama u nephodnoj mjeri. Potpredsjednik Salkić je pozvao premijera Gutića, da u ime Vlade TK stimuliše privrednike sa ovoga kantona da investiraju u povratnička naselja. Time će se omogućiti održivost povratka, a privrednicima pružiti nove mogućnosti i izazovi, prije svega na polju razvoja poljoprivrede.
Salkić je podsjetio da je do devedesetih godina tuzlanska regija interesno objedinjavala u bogat industrijski bazen brojne općine u Podrinju i Posavini, osiguravajući da njihovi poslovni subjekti budu dio velikih poslovnih sistema, samim tim dobijajući i siguran opstanak na tržištu. Stoga je logično planirati privredno, kulturno i svako drugo povezivanje u okviru prirodne regije. Vlada Tuzlanskog kantona uspostavljena je prošloga mjeseca, a kao jedan od značanih segmenata njenoga djelovanja bit će plansko pružanje podrške procesu povratka, istakao je premijer Gutić.

 

Odjeljenje za informisanje

 

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna