ENERGETSKA EFIKASNOST I KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Izgradnja i postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije na nekoliko desetina krovova javnih objekata, kao i izgradnji jednog solarnog polja na području Tuzlanskog kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića sa predstavnicima njemačke građevinske kompanije „Botabau“. Sastanku su prisustvovali i predstavnici renomirane grupacije u oblasti proizvodnje solarnih sistema „SolarWorld“, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 2 milijarde eura. Cilj sastanka je početak saradnje Tuzlanskog kantona sa ovom grupacijom koja raspolaže velikom iskustvom u oblasti korištenja solarne energije kao obnovljivog izvora za proizvodnju električne energije.

ENERGETSKA EFIKASNOST I KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Prema današnjem razgovoru SolarWorld bi u ovom slučaju uložio svoje znanje i panele, a od Kantona se očekuje normativno pravna podrška, te obezbjeđenje nosive konstrukcije i potrebne infrastrukture, za čiju bi izradu bila zadužena preduzeća sa područja Bosne i Hercegovine, ali pretežno Tuzlanskog kantona. U vezi sa realizacijom ovih projekata dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju, koji će preciznije definisati rokove i zadatke.

Osim premijera Čauševića, današnjem sastanku su prisustvovali Ludger C. Schatze i Mirsad Fikić u ime kompanije Botabau iz Berlina, Dr. Georg Langnberg finansijski projekt menadžer u ime grupacije SolarWorld, savjetnik Premijera Tuzlanskog kantona Igor Rajner i pomoćnik Ministra prostornog uređenja i zaštite okolice Fahrudin Delić.


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna