Obilježena 25. godišnjica formiranja 115. HVO brigade ”Zrinski”

Brojne delegacije, udruženja i porodice poginulih boraca pripadnika 115. HVO brigade "Zrinski" su polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom spomen obilježju na Husinu obilježili 25. godišnjicu ove brigade. Prisjetili su se onih koji su dali živote za odbranu grada i države u posljednjem ratu.

 

Zrinski 13 05 2017Ova brigada, kako navode utemeljitelji i zapovjednici bila je prva oformljena na ovom području. Borci 115. brigade su među prvima stali u odbranu svih građana u tuzlanskoj regiji, svih onih kojima je Bosna i Hercegovina bila jedina domovina.


"Tijekom svog ratnog puta, brigada je u sudejtstvu sa brigadama Armije na širem području tuzlanske regije, na Posavskoj bojišnici, na Ozrenu, na Majevici, na Konjuhu, na Javorniku držala svoje stalne položaje. U tom periodu bilo je nebrojeno bitaka, sukoba, bilo je situacija u kojima se trebalo ili povući ili spašavati nešto što se spasiti dalo, ali 115. ni na jednom mjestu nije ustuknula", kaže Zvonko Jurić, ratni zapovjednik 115. HVO brigade "Zrinski".

 


Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i članovi Vlade TK. Godišnjica formiranja 115. brigade uvrštena je, prošlogodišnjim zakonom u značajne datume Tuzlanskog kantona.


„Time smo, možda pretrpjeli određenu političku štetu jer neke slavne viteške brigade nismo uvrstili u taj zakon. Međutim, ovim činom mislim da držimo lekciju kako je moguć suživot u BiH i da je ovo poruka i onim mjestima gdje su Bošnjaci u manjini da mora biti te pozitivne diskriminacije", ističe Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK.


„Ratni put ove brigade čuva svjedočanstvo naše zajedničke opredijeljenosti za cjelovitu, suverenu, nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, političku i bilo kakvu drugu opredijeljenost. Svjedočanstvo jer 115. HVO brigada „Zrinski" na jedan poseban način svjedoči o prisutnosti hrvatskog naroda na ovom području i njihovoj opredijeljenosti da zajedno, rame uz rame sa komšijama Bošnjacima, Srbima i drugim stanovnicima ovog kraja, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju jedinu domovinu, stanu na branik i odupru se agresoru", rekao je u svom obraćanju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.


Prije polaganja cvijeća i vijenaca na ovom spomen obilježju održana je svečana misa za sve poginule, a nakon toga i svečana akademija o ovoj brigadi.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna