Zahvalnost ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini

Povodom brojnih humanitarnih i drugih projekata podrške koje je putem svoje ambasade Japan realizirao na području našeg kantona, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović danas su lično izrazili zahvalnost ambasadoru Kazuja Ogavi (Kazuya Ogawa).

Ambasada Japana 01 06 10 2017Premijer Gutić i ministar Jovanović su danas posebnu zahvalnost izrazili povodom realizacije posljednjeg projekta u okviru kojeg je za ustanove socijalne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona Japan donirao 14 hibridnih vozila Toyota RAW 4.
„Vrijednost ove donacije ogromna, i to ne samo u smislu njihove finansijske vrijednosti. Centri za socijalni rad i zavodi će uz pomoć ovih vozila u znatnoj mjeri unaprijediti svoj rad, a što će biti i direktna korist za same korisnike socijalne zaštite u našem kantonu. Ova donacija je još jedan u nizu primjera pozitivnog odnosa i prijateljstva naroda Japana i mi smo im na tome veoma zahvalni" rekao je ovom prilikom premijer Gutić podsjećajući da je upravo u okviru projekta sa Ambasadom Japana u Tuzli prije 13 godina izgrađen objekat OŠ „Sjenjak", a koji i danas nosi popularni naziv „Japanska škola".
Imajući u vidu dobru postojeću privrednu saradnju Bosne i Hercegovine sa Japanom, premijer Gutić je u razgovoru sa ambasadorom Ogavom, iskoristio priliku i prezentirao posljednje podatke o privrednim kretanjima u Tuzlanskom kantonu s posebnim osvrtom na povećanje industrijske proizvodnje, izvoza, te otvaranja novih radnih mjesta. Premijer Gutić je Ambasadora pozvao da svojim autoritetom utiče na japanske investitore i kompanije da dođu u Tuzlanski kanton, kako bi postojeća saradnja bila dodatno unaprijeđena.
„Imajući u vidu privredna kretanja i činjenicu da je Tuzlanski kanton jedan od glavnih motora razvoja Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini, ovo je najbolje vrijeme za investiranje u tom području naše države. S tim u vezi pozivam i Ambasadora Japana da posjeti naš kanton, te se i tako uvjeri u potencijale o kojima smo danas razgovarali", rekao je premijer Gutić.
Projekti o kojima je danas bilo riječi samo su neki od brojnih humanitarnih i drugih projekata koje je Japan do sada realizirao na području Tuzlanskog kantona. Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju posebno uslova u oblasti obrazovanja u BiH. Uključujući i druge vidove pomoći Vlada Japana je od 1996. godine donirala približno 50 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 osnovnih škola širom države. Osim u oblasti obrazovanja u dosadašnjem periodu Japan je podržavao razvoj Bosne i Hercegovine i u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite, putne infrastrukture, deminiranja i izgradnje kvalitetnije komunalne infrastrukture.

 

 

Toyota RAW4 06 10 2017
Ambasada Japana 02 06 10 2017
Ambasada Japana 03 06 10 2017
Ambasada Japana 01 06 10 2017

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna