Obilježena godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti na mjestu pogibije u Nezuku, te šehidskom mezarju u Sniježnici i učenjem tevhida danas je obilježena 27. godišnjica od pogibije heroja obrambeno – oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića.
U ime Vlade Tuzlanskog kantona počast je odala delegacija koju su osim premijera Denijala Tulumovića činili ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić, ministrica zdravstva Dajana Čolić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac.

Godisnjica Hajrudin Mesic 01 30 10 2019„Da nije na vrijeme reagovao sigurno da bismo danas, u najboljoj varijanti, bili samo povratnici u nekakav drugi entitet. Teočak je ostao slobodna teritorija, jesmo pretrpjeli sva stradanja u ratu ali nismo morali napuštati domove" rekao je načelnik Teočaka Taib Muminović.
Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade s kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije. Rečenice Kapetana Hajre „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti", danas se u prigodnom obraćanju sjetio i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.
Premijer Tulumović je izjavio da nam hrabli lik i djelo Kapetana i Slavne brigade mogu biti inspiracija i poticaj da ni u najtežim momentima ne smijemo posustati.
„Danas kada se s ponosom sjećamo ove, ali i drugih brigada, ne možemo, a da ne pomislimo šta možemo i trebamo još uraditi da budućnost naše djece učinimo boljom. Žrtva Kapetana Hajre i svih šehida nam je zalog i obaveza da činimo više za bolju budućnost. Budućnost u kojoj tu žrtvu ne smijemo zaboraviti, te ćemo se u narednom periodu založiti da se ovo razdoblje naše historije počne izučavati kroz školski plan i program, jer naša djeca i buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo, kako se slične stvari više nikada i nikome ne bi ponovile", zaključio je premijer Tulumović.

 

 

Godisnjica Hajrudin Mesic 01 30 10 2019
Godisnjica Hajrudin Mesic 02 30 10 2019
Godisnjica Hajrudin Mesic 03 30 10 2019
Godisnjica Hajrudin Mesic 04 30 10 2019

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna