Prijem za predstavnike Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK

Problemi i poteškoće s kojima se svakodnevno susreću dijalizirani i transplantirani bolesnici sa područja našeg kantona bile su teme današnjeg razgovora premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva Dajane Čolić sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona.

Udruzenje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika 20 11 2019Premijer i ministrica su ovom prilikom saslušali predstavnike Udruženja, te istaknuli da su, obzirom da oboje dolaze iz zdravstvenog sektora, sa većinom tih poteškoća s kojima se pacijenti susreću, već u znatnoj mjeri upoznati i da su pokrenute određene aktivnosti da se barem neki od navedenih problema riješe.
„Prije nekoliko dana smo svjedočili donaciji četiri aparata za dijalizu, koje je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli doniralo nekoliko privrednih subjekata. Na tome ponovno želim zahvaliti našim društveno odgovornim kompanijama, jer ovi aparati će sigurno doprinijeti povećanju kvalitete zdravstvene usluge i olakšavanju primanja terapije za naše pacijente. Kada je u pitanju ova oblast, Vlada će u narednom periodu nastojati da se svi aparati za dijalizu zamijene, ali ne samo aparati za dijalizu nego i druga medicinska oprema i uređaji na kojima ljekari rade i na drugim klinikama i odjeljenjima", kazao je premijer Tulumović.
Također, danas je s ponosom akcentirano da naš Univerzitetski klinički centar u Tuzli jedini u BiH trenutno radi transplantacije bubrega, jetre i rožnjače, ali i istaknuto da je i pored trenutno liderske pozicije neophodno dodatno unaprijediti transplant program. Prije svega to se odnosi na kvalitetniju upućenost javnosti i dodatnu motivaciju za doniranje organa, rečeno je na sastanku.
Premijer Tulumović je rekao da su aktivnosti ovog udruženja i njihova društvena angažiranost prepoznati, kako od Vlade Tuzlanskog kantona, tako i od drugih institucija. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona će u narednom periodu pokušati da finansijski pomogne rad Udruženja, a s ciljem ostvarivanja još kvalitetnijih rezultata, prvenstveno u pogledu pomoći i podrške dijaliziranim i transplantiranim bolesnicima, ali i na polju promocije transplant programa i doniranja organa.
U ime Udruženja današnjem sastanku su prisustvovali Eldina Softić, Rasim Halilčević i Hajrudin Garagić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna