Održana 3. vanredna sjednica Vlade TK

Utvrđivanje novčane naknade ženama nakon porođaja
Vlada je danas utvrdila i prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Cilj izmjena je stvaranje zakonskih pretpostavki za novčane naknade plaće ženi-majci u radnom odnosu i novčane pomoći nakon porođaja ženi-majci koja nije u radnom odnosu.


Ovim se Vlada kreće ka ispunjenju još jedne od mjera navedenih u ekspozeu premijera Halilagića prilikom imenovanja Vlade TK. Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se način ostvarivanja prava na novčanu pomoć za vrijeme trudnoće i porođaja ženi-majci, odnosno drugoj osobi koja nije u radnom odnosu, te razlozi za prestanak prava na novčanu pomoć.

Ostale odluke
S ciljem realizacije mjere koja se odnosi na dodjelu goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada Tuzlanskog kantona je danas potvrdila spisak poljoprivrednih proizvođača, koji su u 2021. godini ostvarili pravo na novčanu podršku iz Budžeta Tuzlanskog kantona za biljnu proizvodnju, dostavljen od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je zaduženo da spisak dostavi Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o epidemiološkoj situaciji na području Tuzlanskog kantona u periodu od 24.01.2022. godine do 20.03.2022.godine. U navedenom periodu u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona za obradu PCR metodom prikupljeno je 21.425 uzoraka od čega je kod 7.305 uzoraka potvrđen novi SARS-CoV-2 virus. Posmatrajući rezultate testiranja i procenat učešća pozitivnih pacijenata u odnosu na ukupan broj testiranih osoba, evidentno je da nakon januarskog skoka broja zaraženih i usložnjavanja epidemiološke situacije početkom ovog mjeseca, mart mjesec donosi pad broja zaraženih i značajno poboljšanje epidemiološke situacije. U navedenom periodu 418 osoba je zahtijevalo bolničko liječenje. Posmatrajući i ovaj parametar, evidentno je da, nakon skoka u drugoj polovini januara, nakon druge polovine mjeseca februara bilježimo pad broja osoba oboljelih od COVID-a koje su zahtijevale bolničko liječenje. Tokom izvještajnog perioda kod 203 osobe je evidentiran smrtni ishod. Broj smrtnih ishoda povezanih sa COVID-om, koji je tokom druge polovine januara i prve polovine februara imao eksponencijalni rast, od četvrte sedmice februara postepeno se smanjivao. Na osnovu dostavljenih podataka od strane JZU UKC Tuzla može se zaključiti da 90% umrlih osoba nisu bili vakcinisane, te da je prisustvo više hroničnih bolesti jedan od faktora koji direktno utiče na smrtni ishod. U posljednje vrijeme evidentno je da proces vakcinacije napreduje veoma sporo, naročito kada je u pitanju vakcinacija prvom dozom vakcine.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15