Vijesti iz Vlade

VLADA NEMA MOGUĆNOST DA SE MIJEŠA U ZAKONSKA OVLAŠTENJA STEČAJNOG UPRAVNIKA POLIHEMA DD U STEČAJU

Pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona danas se okupila grupa radnika bivšeg DD „Polihem“ iz Tuzle, kako bi od Premijera Tuzlanskog kantona zatražili podršku – intervenciju da im se poveže radni staž u periodu od jula 2002. godine (kada je u DD „Polihem“ uveden stečaj i svi zaposlenici, po odredbi zakona, dobili otkaz), do aprila 2003. godine (kada su ti radnici pozvani na posao u DD „Polihem“ na poslove rekonstrukcije pogona radi prodaje preduzeća kupcu iz Poljske).
Na ovu temu u posljednih desetak godina u Vladi Tuzlanskog kantona održani su brojni sastanci sa predstavnicima ove grupe od ukupno 209 radnika. Svi ti sastanci završavani su zaključkom da za takvo „povezivanje“ radnog staža ne postoji pravni osnov.
Na prestanak radnog odnosa po osnovu stečaja ne postoji mogućnost uspješne žalbe.


S druge strane, prema Zakonu o stečaju, stečajni upravnik može u postupku sprovođenja stečaja pozvati na posao svakog radnika, za kog smatra da mu je potreban i radniku od dana odziva na posao ponovno počinje teći radni staž. Period između ta dva datuma ne može se legalno pretvoriti u radni staž i u tom periodu osoba je nezaposlena.
Vlada kao institucija nema pravnu mogućnost da se miješa u zakonska ovlaštenja stečajnog upravnika, niti da preuzima mjere u regulisanju radno-pravnog statusa zaposlenika preduzeća u stečaju.

Na žalost, tu činjenicu predstavnici ove grupe radnika neće da prihvate.

 


Odjeljenje za informisanje

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv

 

Vi ste ovdje: Početna Vlada Rad Vlade Aktivnosti VLADA NEMA MOGUĆNOST DA SE MIJEŠA U ZAKONSKA OVLAŠTENJA STEČAJNOG UPRAVNIKA POLIHEMA DD U STEČAJU