Vijesti iz Vlade

Podrška realizaciji projekta

Realizacija Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM) bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnikom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Amarom Brkanom i njihovim projektnim partnerima.

USAID projekat 04 07 2018Kako je rečeno, Projekat ima za cilj stimulaciju razvoja novih radnih mjesta u lokalnoj privredi/kompanijama, unapređenje izvoza i njihovu ekspanziju na regionalna tržišta, kao i tržišta Evropske unije.
Premijer Suljkanović je pohvalio ovu ideju i projekat koji bi svoj doprinos mogao dati i u pogledu smanjivanja migracija.
„Imajući u vidu i zainteresiranost USAID-a da sufinansira ovaj projekat, Vlada će nastojati da, u okviru svojih mogućnosti pomogne njegovu realizaciju" zaključio je premijer Suljkanović.
Inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je od Mješovite srednje škole Srebrenik i Udruženja privrednika ove općine.
„Radi se o nabavci alatnih mašina za potrebe Mješovite srednje škole u Srebreniku, a sa ciljem kvalitetnijeg obučavanja i edukacije učenika. Krajnji cilj je kroz proces kvalitetnijeg školovanja pomoći privrednicima da odmah po upošljavanju mladih ljudi, kompanije dobiju relativno dobro obučenog radnika spremnog da odgovori na zadatke koji se pred njega budu stavljali" rekao je projekt menadžer Aldin Hodžić.
„Do uvođenja dualnog obrazovanja mi opremanjem škola moramo prevazići nedostatke i odgovoriti na potrebu privrede za obučenim kadrom. I to će biti jedan od naših doprinosa konkurentnosti naših privrednih subjekata" rekao je ovom prilikom ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović ističući da je Vlada ove godine upravo kao stimulativnu mjeru planirala stipendiranje učenika koji upišu školu za neko od deficitarnih zanimanja.
„Također, kako bi smo obezbijedili uslove za što kvalitetnije obrazovanje učenika mi smo ove godine za kapitalne investicije izdvojili oko 3 miliona KM, za razliku od 100.000 KM koliko je to bio slučaj ranije", rekao je ministar Muratović dodajući da je dominantan dio toga uložen u sanaciju i adaptaciju školskih objekata, kao preduslov za buduća ulaganja u opremu.
Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Udruženja privrednika Općine Srebrenik Sulejman Hercegovac, profesor u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku Damir Hodžić, te pomoćnik ministra privrede Rijad Bašić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15

en-inv

 

Vi ste ovdje: Početna Vlada Rad Vlade Aktivnosti Podrška realizaciji projekta