Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Aktivnosti Vlade

Delegacija Vlade TK posjetila Gradačac

06.04.2021

Gradacac 01 06 04 2021Neiskorištena školska imovina, mogućnost subvencioniranja potrošnje električne energije za rad prečistača otpadnih voda, neke su od tema o kojima je razgovarano na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem.

„Cilj Vlade je transparentan rad javne uprave i ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica, ustvari ravnomjeran regionalni razvoj. Upravo u tom smislu su ove naše posjete opčinama i gradovima, kojom prilikom želimo pokazati da nam je zaista cilj da ravnomjerno razvijamo sve lokalne zajednice, te da na ovakvim sastancima otvorimo određena pitanja. Neke stvari uspijevamo riješiti već na ovim inicijalnim sastancima, a o nekim stvarima ćemo razgovarati i rješavati ih u okvirima nadležnih resora. S tim u vezi mi smo i danas detektirali nekoliko izazova, na kojima ćemo u narednom periodu intenzivno raditi", rekao je danas ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović.

Gradačac je u proteklom periodu implementirao jedan od najvećih projekata u novijoj historiji u ovoj lokalnoj zajednici. Radi se o projektu „Vodosnabdijevanju Gradačca" u okviru kojeg je rekonstruisano postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izgrađeno više desetina kilometara vodovodne i kanalizacione mreže. S tim u vezi detektiran je problem Gradačca, ali i ostalih lokalnih zajednica koje imaju prečistač otpadnih voda, a to je potrošnja električne energije, što utiče na cijenu prečišćene vode, a za to trenutno nema subvencije iz vodnih naknada.

„Smatramo da je opravdan zahtjev da to uđe kao prioritet kad raspodjele sredstava prema lokalnim zajednicama i drago mi je što sam čuo da postoji dobra volja da to tako bude", kazao je gradonačelnik Dervišagić, ističući svoje zadovoljstvo strukturom delegacije Kantonalne Vlade koja je danas posjetila Gradačac.

„Ovakve posjete su naravno jako dobrodošle. Prilika je ovo da otvorimo brojne teme i da pokušamo iznaći odgovore na otvorena pitanja s kojima se susrećemo, a koja ne možemo riješiti bez podrške viših nivoa vlasti", rekao je Dervišagić.

Tokom današnjeg sastanka je razgovarano i o prenamjeni i kvalitetnijem iskorištavanju neiskorištenih školskih objekata, od kojih se jedan nalazi na lokalitetu jednog od najvažnijih kulturno historijskih spomenika BiH, a to je Kula Husein-kapetana Gradaščevića.

Premijer Hodžić ovo je prilikom podsjetio i na činjenicu da je Gradačac dobitnik jedne od najvažnijih nagrada „GLOBALLOCAL", koja se odnosi na kreiranje pozitivnog okruženja u razvoju poduzetništva.

„Gradačac je prepoznat kao mjesto za kreiranje pozitivnog ambijenta za razvoj poduzetništva te su, na Međunarodnom ekonomskog formu 2019. godine, proglašeni za najbolju lokalnu zajednicu. Dodatni ekonomski rast bit će moguć gradnjom autoputa Tuzla-Brčko-Orašje za što Kantonalna vlada vodi intenzivne pregovore. U smislu realizacije tih projekata neophodna je neposredna komunikacija i razumijevanje Vlade TK i lokalnih zajednica", rekao je premijer Hodžić.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Dervišagićem i delegacija Vlade je posjetila mljekaru „Dukat-Laktalis". Ova kompanija je posljednjih godina u proces modernizacije proizvodnje uložila skoro 10 miliona KM, a trećina mlijeka koje se prodaje u BiH dolazi upravo iz Gradačca.

Nakon posjete mljekari delegacija je posjetila i kompaniju „IMK Kula Gradačac". Kula je prepoznatljiv brend u oblasti konfekcije, a kako je danas rečeno, zahvaljujući saradnji sa prestižnim robnim markama, konfekcija iz Gradačca u ponudi je kupcima širom Evrope i svijeta.


 {webgallery}Gradacac 02 06 04 2021Gradacac 03 06 04 2021Gradacac 04 06 04 2021Gradacac 05 06 04 2021Gradacac 01 06 04 2021{/webgallery}