Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Centralna manifestacija obilježavanja „Majskih dana otpora“ u Banovićima – Obilježavanje godišnjice oslobađanja Vijenca

13.05.2024

U organizaciji Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Banovići i pod pokroviteljstvom općine Banovići na legendarnoj Srnici upriličena je centralna manifestacija obilježavaja ovogodišnjih „Majskih dana otpora“ u Banovićima. Tim povodom održana je i svečana akademija na kojoj se govorilo o značaju svih datuma vezanih za dane otpora, a posebno o značaju 11. maja 1994. godine kada je oslobođena kota „Vijenac“. Na akademiji su se prisutnima obratili Derviš Ikanović, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“ Banovići, općinski načelnik dr. Bego Gutić, ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević, Džemil Ikanović – Šećko, komandir IDČ „Banovićki Tigrovi“, Mevludin Mahmutbegović, komandant „Živiničkih Osa“ i Muhidin Mujić – Hido, komandant Prvog bataljona 119. MBBr. Banovići.

Ministrica Dizdarević naglasila je da Vlada TK u zadnje vrijeme intezivno radi na čuvanju sjećanja na događaje iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95. godina, sve s ciljem da i djeca, mladi budu ponosni što smo imali i imamo ljiljane kao simbol naše slobode.

Centralnu manifestaciju obilježavanja „Majskih dana otpora“ na Srnici uveličali su svojim nasupom mališani KUD-a „Litva“. Prije same manifestacije, u povodu 30. godišnjice oslobađanja Vijenca, položeno je cvijeće na spomen obilježja „7 Ljiljana“ i  kod škole u Gornjim Jaruškama, te na šehidsko spomen obilježje i spomen obilježje „Zlatni ljiljan“ na Srnici.