Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Obilježen Dan maternjeg jezika

22.02.2022

SLIKA 1Bila je to prigoda za podsjećanje na značaj djela Muhameda Hevaia Uskufija koji je rođen u Dobrnji. Svečanost su uveličali i i predstavnici Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Yunus Emre Instituta.

U čast alhamijado pjesnika i sastavljača tursko-bosanskog rječnika Uskufija, učenici, nastavnici, profesori i brojni drugi građani okupili su se kako bi obilježili Dan maternjeg jezika i podsjetili na značaj njegovog učenja.

„U današnje vrijeme u Bosni i Hercegovini trebamo biti ponosni na to što imamo dva pisma i više jezika, bez obzira na to kako ko svoj jezik nazivao, ali ono što jeste da je u Bosni i Hercegovini neophodno da tolerišemo, razumijemo i poštujemo svačiji maternji jezik", kazao je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli Boris Krešić.

U vremenu kada je baš jezik kamen političkih spoticanja, a ne lingvistička stvar, ovaj dan treba biti podsjetnik na poštivanje i uvažavanje različitosti, rečeno je ovom prilikom. Razlike među nama, kazali su prisutni, trebaju biti svijetla tačka na osnovu koje ćemo širiti vidike i njegovati različite kulture.

„Dan maternjeg jezika je jako bitan za očuvanje kulturnog identiteta. Mi u BiH imamo mnogo jezika. To je jedno veliko bogatstvo koje trebamo čuvati i štititi i trebamo učiti našu djecu u školama koje su jedan od najvećih nositelja očuvanja maternjeg jezika i inače jezika", naglasila je sekretar Ministarstva obrazovanja i nauke TK Armela Topuzović.

Govoriti svojim jezikom, poštovati tuđi i pronaći način za sporazumijevanje i zbližavanje je ono čemu trebamo težiti, kazali su predstavnici Ambasade Republike Turske.

„Čast mi je što sam ovdje kao Turčin i što mogu govoriti svojim maternjim jezikom, a istovremeno se povezati sa vama i komunicirati. Naša povezanost ogleda se i kroz taj tursko-bosanski rječnik i zaista sam ponosan što sam ovdje, u rodnom kraju Hevaija Uskufija", izjavio je Faruk Berat Akcesme, ataše za obrazovanje Ambasade Republike Turske.


{webgallery}SLIKA 1SLIKA 2{/webgallery}