Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Imenovana Vlada Tuzlanskog kantona

28.02.2022

imenovanje Vlade TK 01 28 02 2022„Nova vlada Tuzlanskog kantona preuzima odgovornost 8 mjeseci prije izbora što svakako nije izgovor niti alibi. Naprotiv to je dodatni motiv svima nama da realiziramo naše programske ciljeve i načinimo iskorake u svakoj sferi društvenog života po kojima ćemo biti prepoznatljivi", kazao je premijer Halilagić.

Kvalitativna odrednica rada ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona bit će realizacija ključnih strateških projekata naznačenih u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, rečeno je danas. U tom smjeru premijer Halilagić je poslanike u Kantonalnoj skupštini zamolio za podršku u realizaciji projekata izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, uspostave Centra urgentne medicine pri JZU UKC u Tuzli, te ubrzanja izgradnje dionice magistralne ceste Šićki Brod – Kladanj, kao i autoceste Tuzla-Brčko-Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo-Tuzla-Beograd.

Također premijer Halilagić je ukazao i na najznačajnije mjere koje Vlada planira realizirati u narednom periodu sa jasnim rokovima njihove implementacije.

„Naši prioriteti koje planirano realizirati do kraja mandata su materijalno-tehničko opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Civilne zaštite i robnih rezervi u iznosu do petnaest miliona konvertibilnih maraka, stavljanje van snage odluke o povećanju plata i ostalih primanja izabranih zvaničnika, izmjene i dopune zakonske regulative, koje se odnose na porodiljske naknade majkama porodiljama u iznosu od 1.000 KM, te povećanje dječijeg doplatka za 50%, povećanje plata svim radnicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u iznosu od 9,5%, povećanje boračke egzistencijalne naknade za demobilisane borce u iznosu od 20%, nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole, stipendiranje posebno nadarenih učenika i studenata u ukupnom iznosu od 500.000 KM, povećanje poticaja u poljoprivredi na deset miliona konvertibilnih maraka, te povećanje sredstava za nerazvijene i manje razvijene opštine u iznosu od 50% u odnosu na planirana sredstva Budžeta za 2022. godinu. Također, planiramo i predvidjeti jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom, za što planiramo izdvojiti 1,5 miliona KM, te za 100% povećati iznos sredstava za podršku povratničkoj populaciji. Istovremeno planiramo povećati i sredstava na budžetskim pozicijama za projekte iz oblasti kulture, sporta i mladih, te racionalizirati i smanjiti namete u privredi. U oblasti zdravstva hitno ćemo inicirati uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica za korisnike zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona", kazao je u svom današnjem ekspozeu premijer Halilagić.

U sastav nove Vlade TK imenovano je i nekoliko ministara koji su ranije već obnašali funkcije ministara. To su Dajana Čolić, koja je ponovno imenovana na funkciju ministrice zdravstva, Mustafa Šakić će upravljati Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja, dok je na čelo Ministarstva finansija ponovno imenovan Suad Mustajbašić.

Istovremeno, Anela Ajšić je imenovana za ministricu prostornog uređenja i zaštite okolice, Senada Dizdarević za ministricu pravosuđa i uprave, a Ivana Mijatović je novoimenovana ministrica kulture, sporta i mladih. Na poziciju ministra za rad, socijalnu politiku i povratak imenovan je Mirsad Muhadbegović, na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, Ahmed Omerović je ministar obrazovanja i nauke, Edin Duraković ministar privrede, Hajrudin Mehanović ministar unutrašnjih poslova, a Zoran Blagojević ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.


{webgallery}imenovanje Vlade TK 02 28 02 2022imenovanje Vlade TK 03 28 02 2022imenovanje Vlade TK 01 28 02 2022{/webgallery}