Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Inicijativa za rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla

22.09.2023

UKC 01 22 09 2023

Poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima, u  Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli s fokusom na rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo i stvaranje boljih uslova za porodilje inicijativa je i jedna od mjera Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupšitni TK Zumre Avdibegović – Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja. 
Tim povodom UKC Tuzla i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo posjetila je i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Ovom prilikom Halilagić je istaknuo potrebu ulaganja kao i odlučnost Vlade TK da obezbijedi dio finansijskih sredstava.
„Zbog određenih glasina i navoda koje smo dobijali od porodilja, odlučili smo se na realizaciju ove inicijative doktora i poslanika u Skupštini TK. Imamo dobru sinergiju, važno je da danas vidimo šta su potrebe i na koji način da se upustimo u sve to i koliko je potrebno da u budžetu planiramo sredstava. Podrška Vlade TK je neupitna, ovo je jedan u nizu projekata koje Vlada TK planira za UKC Tuzla, a zauzvrat očekujemo rezultate i veće zadovoljstvo pacijenata”, navodi Halilagić.

UKC 01a 22 09 2023
Zadnja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina, objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović nije krio zadovoljstvo zbog inicijative i navodi da je u planu veći broj projekata kako bi pacijenti imali bolju uslugu liječenja.
„Hvala premijeru i zastupnicima koji su podnijeli inicijativu da se poboljšaju uvjeti za porodilje. Ulaganja su potrebna obzirom da je prostor stariji. Određene korake već pravimo, a uz podršku Vlade TK trebali bi u skorijoj budućnosti već u oktobru otvoriti odjeljenje za adolescentnu psihijatriju. Nakon toga idemo u rješavanje mokrih čvorova na Klinici za interne bolesti iz vlastitih sredstava, a nadam se i uz pomoć donatora. Potom slijedi rješavanje onkoloških bolesnika i otvaranje dnevne bolnice, što je značajan projekat. Nastavljamo i sa edukacijama, ranije je raspisan konkurs za veliki broj specijalizacija, u pripremi je još jedan konkurs, klinički centar misli o edukaciji mladih ljudi kako bi građanstvo TK imalo bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kada je u pitanju Klinika za ginekologiju, svjedoci ste raznih pisanja po društvenim mrežama i portalima o negativnim iskustvima pacijenata, ali svjedoci ste i da se tu klima drastično mijenja, te se nadam da ćemo poboljšanjem interijera, gdje trebaju biti porodilje napraviti još jedan dodatni iskorak”, navodi Tulumović i dodaje da ne sumnja u pomoć, jer  „najmnogoljudniji kanton zaslužuje i najveći dio sredstava. Ako je najmnogoljudniji, ne mora biti i najsiromašniji“.
Medicinski direktor UKC Tuzla i nekadašnji direktor Klinike za ginekologiju UKC Tuzla Igor Hudić ističe da je vrijeme za ozbiljniju rekonstrukciju koja bi porodiljama omogućila bolja iskustva i ljepši ambijent.

UKC 02 22 09 2023
„Planiranim aktivnostima namjeravamo napraviti apartmane, odnosno porođajne boksove. Cilj je napraviti rekonstrukciju odjela za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba napraviti dvokrevetne. Ova zgrada je napravljena 60-tih godina i neke stvari neće biti moguće napraviti, npr. da svaka soba ima svoje kupatilo i sl. Podsjećam da je ovo najveće porodiliše kada je broj porođaja u pitanju i centar smo koji ne šalje pacijente dalje u neke druge ustanove”, navodi Hudić. 

UKC 04 22 09 2023
Jedna od inicijatorica rekonstrukcije je zastupnica u Skupštini TK, poslanica Zumra Avdibegović – Begić, kao ginegolog po struci iskoristila je mogućnost za inicijativu restauracije porodilišta. „S obzirom da sam na terenu prepoznala trenutne uslove kao veliki problem na Klinici, u razgovoru za premijerom Halilagićem dobila sam veliku podršku i obećanje. Cilj je da omogućimo što humanije uslove kako porodiljama tako i uposlenicima“, navodi Avdibegović – Begić.

UKC 03 22 09 2023

UKC 05 22 09 2023