Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Interes mađarske kompanije za istraživanja u oblasti vodoprivrede

09.02.2022

Madjari hidroistrazivanja 01 09 02 2022Pored toga očekuje se da istraživanje ponudi i nova rješenja kada je u pitanju vodosnabdijevanje, a koja su usko povezana sa hidrogeološkim i geofizičkim istraživanjima, istraživanjima kvaliteta vode i potrebama zaštite vodnih resursa. Cijeli projekat istraživanja finansirao bi Western Balkans Center Nonprofit Llc, kojeg je osnovala Vlade Mađarske.

Premijer Hodžić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović su izrazili zadovoljstvo iskazanim interesom, te kazali da su svi ovakvi projekti dobro došli, imajući u vidu trendove i globalni nedostatak vode za piće.


„Tuzlanski kanton ima temeljni prioritet sanacije zagađenja jezera Mordac i željeli bismo krenuti sa projektovanjem čišćenja Jezera. Tim aktivnostima bismo povećali zapreminu jezera, što bi, uz osiguranje većih količina vode za potrebe privrede i građanstva, znatno moglo utjecati i na prevenciju poplava", kazao je premijer Hodžić, dodajući da je ovo za Tuzlanski kanton prioritet nulte kategorije.

„Ipak, ukoliko se ovaj projekat čišćenja jezera ne uklapa u propozicije trenutno dostupnih sredstava, i ispitivanja podzemnih voda, količina i druga hidrogeološka istraživanja su dobrodošla. Spoznaje o dostupnim količinama voda na određenim lokacijama, a kasnije bušotinama i novim vodovodima sigurno bismo mogli povećati količine dostupne vode za vodosnabdijevanje u onim lokalnim sredinama koje su trenutno u ovom smislu najugroženije", kazao je ministar Smajlović.

Uz premijera Hodžića i ministra Smajlovića današnjem sastanku je prisustvovala pomoćnica ministra za vodoprivredu Elvira Salihović, dok su mađarske kompanije predstavljali direktori kompanija „GeoGold Karpatia" Ltd., „LAWAND" Ltd. i „VizitervExport" Ltd. Antal Serfőző, László Nagy i László Dobi Dr., te službenik u Gradskoj upravi Srebrenika Esad Dedić.


{webgallery}Madjari hidroistrazivanja 01 09 02 2022Madjari hidroistrazivanja 02 09 02 2022{/webgallery}