Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Obavještenja

OBAVIJEST

07.02.2023

Cilj projekta je definisanje rizika koji proističu kao i mogući načini uklanjanja opasnog otpada tzv. kruksa iz proizvodnje nekadašnje fabrike HAK II, čime će se utjecati na zaustavljanje dalje kontaminacije i degradacije tla, gubitak biološke raznolikosti, spriječiti potencijalna dalja onečišćenja zraka i voda zbog zagađenosti tla i samim tim dovesti do poboljšanja kvaliteta zemljišta.


Ministarstvo je nakon zaključivanja Ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša provelo proceduru izbora najpovoljnijeg ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, pri čemu je izabran kvalificirani ponuđač TQM d.o.o. Lukavac sa kojim je zaključen ugovor. Izabrani dobavljač je dostavio Izvještaj o fizičko – hemijskoj analizi zemljišta i odloženog otpada i otpadnog materijala i konačnu Studiju o utjecaju na okoliš uklanjanja opasnog otpada kruksa i dekontaminacije tla u industrijskoj zoni grada Tuzla.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 46.622,16 KM od čega udio Fonda iznosi 26.622,16 KM. Projekat je proveden od novembra 2022. godine do 23.01.2023. godine. Dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt broj: 035 369 428.