Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Od njegovog osnivanja Vlada TK sistemski podržava rad Memorijalnog centra u Potočarima

20.09.2023

Potocari 01 20 09 2023Prije 20 godina otvoren je Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice. Današnjem obilježavanju ovog jubileja pristustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić sa ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona. 

Potocari 03 20 09 2023
„Danas, 20 godina nakon otvorenja Memorijalnog centra, milijardi stranica napisanih i snimljenih svjedočenja, materijalnih i nematerijalnih dokaza, više od 6.700 mezara, a što je sve zaključeno i brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, mi nažalost imamo osobe koje negiraju karakter počinjenog genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici. To je poražavajuća činjenica za današnje društvo, ali činjenica koja pred sve nas stavlja veću imperativnu obavezu da podržavamo rad i aktivnostim Memorijalnog centra u Potočarima, kao institucije koja se na sistematičan način prikuplja, pohranjuje i javnosti prezentira sve ono što se dešavalo u Srebrenici i oko Srebrenice u julu i augustu 1995. godine“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Također, premijer Halilagić je u svom obraćanju medijima istaknuo da Vlada Tuzlanskog kantona svake godine u kontinuitetu podržava rad Memorijalnog centra. 

Potocari 02 20 09 2023
„Ove godine je Vlada Tuzlanskog kantona, prepoznavajući značaj rada ove institucije, za realizaciju projekta „Genocid kroz usmenu historiju“, kao nastavak ranije realiziranog projekta „Usmena historija i priče za budućnost“ Memorijalnom centru u Srebrenici osigurala 80.000 KM, te dodatnih 15.000 KM za godišnjicu genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“, istaknuo je Halilagić.
Podsjećamo, radi se o projektima snimanja svjedočanstava o zbivanjima i Srebrenici 1995. godine .

Potocari 05 20 09 2023
„Iznimno je važno da svjedočenja preživjelih, kojih je nažalost zbog njihove starosti i neminovnog umiranja sve manje, budu dokumentirana, pohranjena i dostupna domaćim i svjetskim istraživačima koji istražuju genocid počinjen u Srebrenici. Zahvalni smo Memorijalnom centru što neumorno rade na čuvanju i širenju istine, to je trajni zalog generacijama koje dolaze. U tom svjetlu zahvalni smo i svim ostalim naučnicima, stručnjacima, ali i drugim entuzijastima koji sarađuju sa Centrom, istražuju, pohranjuju i prezentiraju istinu i činjenice o genocidu“, stav je premijera Halilagića.
Premijer Halilagić susreo se danas i sa „Majkama Srebrenice“. U srdačnom razgovoru premijer Halilagić ih je upoznao sa aktivnostima Vlade TK, kako na podršci Memorijalnom centru, tako i projektima podrške povratnicima u Srebrenicu. U tom smjeru prihvaćen je i tekst Sporazuma o saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona i Opštine Srebrenica, kao važan preduslov za promociju, unaprijeđenje saradnje i zajedništva među građanima Bosne i Hercegovine. 

Potocari 04 20 09 2023
„Prema ovom Sporazumu Vlada Tuzlanskog kantona će nastojati da, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, u svom budžetu obezbijedi konkretnu finansijsku podršku opštini Srebrenica, za projekte pomoći povratnicima kroz izgradnju i razvoj infrastrukture, održivog povratka i obilježavanja godišnjica genocida“, zaključio je Halilagić.