Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Otvoren put trajnoj saradnji i podršci razvoju kulture

08.12.2023

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić prisustvovao je danas potpisivanju sporazuma za 50 ogranizacija, ustanova, obrazovnih i drugih institucija, društva, saveza, ansambala i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv za saradnju JU BKC TK i partnera.

Cilj ove platforme umrežavanja više organizacija i pojedinaca koji na  novim principima saradnje, bez dodatnih materijalnih ulaganja, zajednički realizuju projekte je i da se podigne nivo vlastite produkcije te dodatno obogati kulturno-umjetnička scena na području TK.

 Realizovanu ideju pohvalio je ministar Gazdić naglasivši da je „po preuzimanju mandata isticao da je potrebno koristiti resurse na pravi način.

„Moramo da ustanove kulture i sportske objekte otvorimo prema korisnicima i mladima. Ovaj projekat koji realizuje Bosanski kulturni centar TK upravo je zasnovan na tome da 50 škola, organizacija, društva i drugih koji su iskazali želju, u punom kapacitetu mogu koristiti resurse BKC-a što je za svaku pohvalu. Siguran sam da je ovo je jedan važan trenutak za razvoj kulture na području Tuzlanskog kantona“ rekao je ovom prilikom ministar Gazdić.

Javnim pozivom objavljenom u dva navrata pozvani su svi pravni subjekti i pojedinci zainteresovani za saradnju sa JU BKC TK, a koja uključuje zajedničku produkciju, kreiranje i organizaciju programa i manifestacija, edukaciju i usavršavanje, suorganizaciju događaja, razmjenu iskustava i znanja i druge aktivnosti koje su u skladu sa djelatnostima JU BKC TK.

„Radi se modelu po kojem javne ustanove kulture funkcionišu u evropskim zemljama, a koji smo mi prilagodili i primijenili u našem okruženju. U realizaciji projekta moramo istaći razumijevanje i podršku i resornog ministarstva i našeg upravnog odbora. Zadovoljstvo nam je da smo uspjeli okupit 50 partnera iz različitih sfera kulture, umjetnosti, obrazovanja i sporta, koji zajedno imaju oko 5000 članova što je više nego respektabilna baza za zajedničke projekte koji će, siguran sam, rezultatirati na obostrano zadovoljstvo“, kazao je direktor JU Bosanski kulturni centar TK Sead Muminović.

U ime potpisnika sporazuma Bosanskom kulturnom centru TK na pruženoj prilici za saradnju zahvalili su direktorica Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ prof. dr. Mirzeta Hadžić – Suljkić i predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzle Ramiza Milkunić.

Jedinstven projekat kojim Tuzlanski kanton, putem ustanove kojoj je osnivač, daje snažnu podršku razvoju kulture i umjetnosti bit će razvijan i proširivan i u narednom periodu, kada će javni poziv BKC-a za saradnju biti trajno otvoren za nove partnere.