Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz vlade

Podrška razvoju slabije razvijenih općina

26.09.2023

Potpis ugovora 01 26 09 2023

Ugovore o dodjeli sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata, ukupne vrijednosti 2 miliona KM, danas je sa načelnicima općina Teočak i Sapna i pomoćnikom načelnika Općine Doboj Istok potpisao premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić. Ovim činom strvorili su se preduslovi za početak investicijskih projekata koje će sigurno doprinijeti bržem ekonomskom razvoju i stvaranju preduslova za kvalitetniji život građana. Dio ovih sredstava bit će usmjeren i na sanaciju šteta od poplava koje su tokom ljeta pogodile područja ovih općina. 

Potpis ugovora 02 26 09 2023
„Današnje potpisivanje ugovora je konačna realizacija našeg programa podrške nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama našeg kantona. Radi se o 5 općina prema kojima pokazujemo posebnu osjetljivost. I ovaj program je pokazatelj koliko Vlada Tuzlanskog kantona istinski vodi brigu o ravnomjernom razvoju svih područja i koliko pokušavamo biti solidarni sa onima kojima je naša pomoć potrebnija. Dva miliona KM nisu velika sredstva i sigurno neće riješiti sve probleme u ovim općinama, ali su građanima pokazatelj naše brige i spremnosti da pomažemo“ rekao je danas premijer Halilagić, te načelnicima zaželio da ulaganja i investicije doprinesu ekonomskom razvoju općina i da uskoro te općine izađu iz ovih nepopularnih ekonomsko – statističkih kategorija.
Danas potpisanim ugovorima za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060,61 KM, Sapni 505.050,51 KM, Čeliću 464.646,46 KM, Kladnju 262.626,26 KM i Doboj Istoku 161.616,16 KM. 
„Posebno je za pohvaliti to da je ova stavka u Kantonalnom budžetu svake godine sve veća i to nam omogućava da realiziramo značajnije i kvalitetnije projekte. Značajan dio dana odobrenih sredstava planirali smo uložiti u vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići. Ranije smo, kroz programe Federalne i Kantonalne vlade, izgradili određene objekte i u njima već rade neki privredni subjekti. Ovim sredstvima zaokružujemo cijeli prostor i zaokružujemo jednu funkcionalnu sredinu. Ostala sredstva usmjeravamo u putnu infrastrukturu u skladu sa prioritetima, posebno imajući u vidu poplave koje su nedavno pogodile područje općine Teočak“, kazao je načelnik Općine Teočak Tajib Muminović i dodao da Teočak do sada, osim Vlade Tuzlanskog kantona, ni od koga nije  dobio niti jednu konvertibilnu marku pomoći za sanaciju šteta nakon poplava. „Predsjedništvo je na inicijativu člana Denisa Bećirevića predložilo da Vijeće ministara odobri 100.000 KM pomoći, što Vijeće ministara do danas nije uradilo, a osim telefonskog poziva federalnog ministra poljoprivrede, niko od Vlade Federacije BiH niti je dolazio i nudio, niti pružio pomoć Općini Teočak“, zaključio je Muminović.

Potpis ugovora 03 26 09 2023
Također načelnici su se danas složili da je sistemsko rješenje podrške nedovoljno razvijenim lokalnim zajednicama jedinstveno sistemsko rješenje u Bosni i Hercegovini, te da bi bilo veoma dobro ukoliko bi Federacija BiH ili državni nivo vlasti pokrenuli slične projekte koji bi zadržali mlade osobe u ovim sredinama i pomogli njihov brži i kvalitetniji razvoj.