Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

Predstavnici WHO posjetili Ministarstvo zdravstva TK

14.09.2023

Ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović danas je sa saradnicima primila u posjetu šefa Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za BiH Ervina Koromana. Bila je ovo prilika da Koroman detaljnije prezentira funkciju i ulogu Kancelarije WHO-a u BiH, te ministricu Bećirović upozna sa planiranim aktivnostima u narednom periodu.

„Reforma primarnog nivoa zdravstvene zaštite je jedan od programa u kojima će WHO pružiti podršku domaćim nivoima vlasti. To su značajne strukturalne reforme koje će doprinijeti većoj orijentaciji primarne zdravstvene zaštite prema pacijentima. Mnoga istraživanja pokazuju da pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga nisu zadovoljni kvalitetom i načinom pružanja ove vrste usluga i tu moramo napraviti značajne promjene“ kazao je Koroman ističući da će se u narednom periodu raditi određene procjene i analize stanja, na osnovu kojih će se poduzimati kasniji koraci.

Ministrica Bećirović je izrazila otvorenost i spremnost Ministarstva zdravstva TK za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata.

„Svi projekti koji u konačnici znače povećanje kvaliteta zdravstvenih usluga i većeg zadovoljstva korisnika ovih usluga imaju i imat će podršku Ministarstva zdravstva i Vlade TK. U protekle dvije godine zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK smo investirali oko 10 miliona KM u projekat informatizacije zdravstvenog sistema i taj projekat već pokazuje značajne benefite za građane koji koriste usluge primarnog, sekundarnog ili tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. U tom smislu Ministarstvo će i ubuduće biti konstruktivan partner Federalnom ministarstvu zdravstva i svim međunarodnim organizacijama na realizaciji projekata koji će doprinijeti kvaliteti zdravstvenog sistema i povećanju zadovoljstva pacijenata“, kazala je ministrica Bećirović.Odjeljenje za informisanje