Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Nekategorisano

Proglašeni pobjednici takmičenja „Navike promijeni, školu opremi“

20.05.2022

SmartSchools2-zatvaranje-natjecanja-9-1160x870U natjecanju, je sudjelovalo ukupno 118 škola iz projektnog područja, a uključeno je bilo ukupno 33.132 učenika i uposlenika iz ovih škola.

Učenice i učenici, nastavno osoblje i svi ostali uposlenici i uposlenice ovih škola su tokom takmičenja energiju i vodu štedjeli isključivo promjenom svog ponašanja, bez ikakvih dodatnih finansijskih ulaganja te su tokom četveromjesečnog natjecanja ostvarile značajne energetske i ekološke uštede. Ukupna ušteda energije iznosi 58.998,16 kilovat-sati (kWh), što predstavlja smanjenje potrošnje energije od 2,75% u odnosu na potrošnju u istom razdoblju prošle odnosno pretprošle godine. Ukupno smanjenje emisije karbon dioksida, ostvareno kao rezultat energetskih ušteda u svim kategorijama takmičenja iznosi 39,39 tCO2.

Škola iz Brodsko-posavske županije, koja je ostvarila najveće uštede, je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok su iz Tuzlanskog kantona, zbog identičnog rezultata kao pobjednice proglašene dvije škole: Osnovna škola Grivice (Banovići) i Osnovna škola Vražići (Čelić). Škole pobjednice biće nagrađene sa ugradnjom centraliziranog sistema upravljanja energijom (engl. Central Energy Management System – CEMS). Ugradnja CEMS-a i obuka uposlenika i učenika škola o upravljanju ovim sistemom, biti će realizirana u oktobru 2022. godine, i omogućiti će školama da u budućnosti ostvare još veće uštede energije.

Pored škola pobjednica takmičenja „Navike promijeni, školu opremi", na današnjoj ceremoniji proglašeni su i najuspješniji „kvizaši" sa e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2. Na ovoj platformi, učenice i učenici osnovnih i srednjih sa područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona su imali priliku usvajati nova znanja o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije, racionalnoj potrošnji energije i drugim povezanim temama. Stečeno znanje su zatim pokazali igrajući kvizove na istoj platformi.

Ukupno deset „kvizaša" (5 iz Brodsko-posavske županije i 5 iz Tuzlanskog kantona) koji su osvojili najviše bodova, kao nagradu dobili su solarni ruksak.

Najuspješniji „kvizaši" su:

Brodsko-posavska županija
 Melanie Juranović OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
 Leon Pelan OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
 Anđela-Marta Šašić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
 Katja Karakašić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo
 Kevin Šimunić OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo

Tuzlanski kanton
 Jasmina Bijelić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", Gradačac
 Medina Agić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", Gradačac
 Ema Đonlić OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", Gradačac
 Samra Kujraković OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", Gradačac
 Sarah Paočić OŠ Pasci, Tuzla

Video prilog o ceremoniji pogledajte OVDJE.

Takmičenje "Navike promijeni, školu opremi" i izrada e-platforme PAMETNE ŠKOLE 2 aktivnosti su projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE 2". Radi se o 3,6 miliona KM vrijednom projektu prekogranične saradnje. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, a realizira se u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Vladom Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavskom županijom.