Rudarska 65 Tuzla vlada@tk.kim.ba
logo VLADA TUZLANSKOG KANTONA www.vladatk.gov.ba
Novosti iz ministarstava

U Sarajevu održan završni događaj projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME“

10.07.2024

U Sarajevu je u protekloj sedmici održan završni događaj projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME“, u okviru kojeg je uspostavljanje i podrška razvoja Digitalnih inovacijskih habova (DIH) jedna je od ključnih aktivnosti i naslijeđe projekta koji je implementirao GIZ u BiH (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH), a sufinansirala Evropska Unija i Savezna Republika Njemačka.

 

Jedan od četiri podržana projekta uspostave DIH je i projekat koji je kandidovao konzorcij koji čine Industrial Automation doo Tuzla, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Strascheg Center for Entrepreneurship gGmbH (SCE) iz München-a (Njemačka), a u okviru kojeg su realizovane aktivnosti na uspostavi Industrial HUB-a u Tuzli, kao industrijskog centra koji ima za cilj pružanje podrške za rješenja za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini.

 

Cilj projekta bio je razviti ekosistem za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini, a opći stav je kako će digitalna transformacija oblikovati budućnost BiH. Evropska unija (EU) kontinuirano jača poslovnu infrastrukturu na zapadnom Balkanu čiji je dio i BiH, u sklopu sveobuhvatnih napora uloženih u povećanje prosperiteta i stabilnosti u region, te poboljšava pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz EU investicionu platformu za region.

 

Zaključeno je da ulaganja u digitalne tehnologije omogućavaju preduzećima da budu agilnija, inovativnija i bolje prilagođena izazovima globalnog tržišta te da poslovna zajednica i nadležne institucije trebaju nastaviti raditi na digitalizaciji ekonomskih procesa u preduzećima što u konačnici dovodi do povećanja investicija na zadovoljstvo svih.

 

Događaju su prisustvovali predstavnici Evropske delegacije u Bosni i Hercegovini, predstavnici GIZ-a, predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih institucija, predstavnici akademske zajednice, poslovnog sektora, te nevladinog sektora. Kao predstavnici Tuzlanskog kantona i učesnici projekta prisustvovali su ministar privrede Edin Duraković i pomoćnica ministra Erna Kusturica, zajedno sa partnerima na projektu uspostave Industrial HUB-a.

 

U projekat ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME i digitanu transformaciju preduzeća u BiH zajedničkim sredstvima EU i vlade Njemačke uloženo je 6,1 milion EUR, a više informacija o projektu ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“, dostupno je na web stranici: https://eu4digitalsme.ba/